Published On: Sub, svi 11th, 2013

Prije odlaska u New York, Inzko izvrijeđao građane Bosne i Hercegovine

Austrijski diplomata koji je, zlorabeći ovlasti koje mu je dala međunarodna zajednica, donio odluku u suspendiranju odluka izbornog povjerenstva, te suspendiranjem izbornog zakona i izbornih rezultata i izravno generirao najveću i najdužu političku krizu u zemlji, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje doslovce slijedeću rečenicu:
Zabrinjavajući je obrazac po kojem akteri iz sfere politike i institucija izgledaju isuviše spremni da, radi političke svrsishodnosti, zaobiđu, ignoriraju ili u nekim slučajevima izravno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima“.
Odgovarajući na pitanje o razgovorima koje je imao s potpredsjednicima Federacije BiH Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom o trenutnoj situaciji u FBiH, odnosno koji je redoslijed neophodnih poteza u Federaciji i hoće li se on miješati, Inzko je rekao kako njegov angažman nije bio tema sastanka u utorak, jer u “tekućoj istrazi nema mjesta za visokog predstavnika, odnosno ni za jednog političara”.
Što se tiče šire političke situacije u Federaciji BiH, rekao sam, kao što sam i ranije govorio, da stranke imaju jasno i legitimno pravo raditi na rekonstrukciji vlade, ali pri tome moraju poštovati odgovarajuće ustavne i zakonske procedure”, kazao je on.
Naglašava kako je Ustav je jasan kada je riječ o tome u kojim okolnostima potpredsjednici mogu zamijeniti predsjednika.
Jedna mogućnost je to uraditi odlukom Ustavnog suda Federacije nakon odluke oba doma Parlamenta Federacije usvojene dvotrećinskom većinom, a druga odlukom Vlade FBiH usvojenom konsenzusom, kojom se predsjednik proglašava trajno spriječenim obavljati svoje dužnosti. Postoji i opcija da nosiltelj dužnosti da ostavku’‘, naveo je Inzko niti jednom riječju ne spominjući mogućnost povlačenja vlastite katastrofalne odluke.
Komentirajući sjednicu Parlamenta FBiH koja je također bila posvećena uhićenom dužnosniku kojega je postavio na mjesto predsjednika Federaacije BiH, visoki predstavnik naglašava kako nijedna institucija ne može raditi mimo Ustava.
“Naravno, Parlament je slobodan promijeniti Ustav ukoliko osigura potrebnu većinu. Kada sam se u utorak sastao s potpredsjednicima, rekao sam da stranke imaju jasno i legitimno pravo da rade na rekonstrukciji vlade, ali da pri tome moraju poštovati odgovarajuće ustavne i zakonske procedure”, rekao je Inzko.
 
U New Yorku će tražiti više para za svoje osoblje
Visoki predstavniik narednoga tjedna ide u New York, gdje će podnijeti izvješće Generalnoj skupštini UN-a.
Najavljuje, između ostalog, kako će izvijestiti o dubokoj zabrinutosti suštinskim osporavanjima suvereniteta i teritorijalnog integriteta države koja dolaze iz Republike Srpske, pri čemu predsjednik RS-a Milorad Dodik i druge osobe i dalje zagovaraju raspad BiH.
“Konstatirat ću kako, unatoč ekonomskoj krizi, neke političke stranke i neki lideri politički prioritet daju neproduktivnoj i beskorisnoj retorici koja vodi podjelama”, kazao je Inzko.
Izvori iz OHR-a tvrde pak i kako će se požaliti na smanjeno osoblje i proračun koji je od njegovog dolaska, protivno njegovim željama, smanjen za 40%.
B.Š. / Dnevnik.ba