Published On: Pet, sij 10th, 2014

Dodik: BiH treba unutarnji konsenzus ili raspad

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Brčkom da u BiH mora doći vrijeme da bude napravljen unutarnji konsenzus o njoj samoj ili će se raspasti i razići.

Dodik je objasnio da je BiH kao ovakva nepoželjna, ne samo za Srbe, već i za Bošnjake i Hrvate, jer i oni imaju svoje zahtjeve.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci žele veću BiH, što se nikad neće dogoditi,  Hrvati su nezadovoljni što su “devastirani i majorizirani”, a Srbi jer su Republici Srpskoj otete nadležnosti koje je dobila međunarodnim ugovorom.

“Ovakva skupa, neželjena i neefikasna BiH nikome ne treba. Ona je ovdje još jedino da ostvari frustracije nekih međunarodnih dužnosnika koji smatraju da ona mora opstati po svaku cijenu”, rekao je Dodik novinarima na prijemu koji je u Brčkom priredio povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

On je rekao da Republika Srpska može biti ponosna na svoju autonomiju i svoj stupanj samostalnosti.

“Mi poštujemo Dejtonski sporazum i naši legitimni zahtjevi nisu protivni tom sporazumu, pošto mi i želimo osigurati samostalnost, poštujući ono što je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, istaknuo je Dodik.