Published On: Pet, sij 10th, 2014

DA može Budimir bi smjenio i Heleza ; Helez: Budimira treba uhititi

Sukobi između predsjednika FBiH Živka Budimira i federalnog ministra za branitelje Zukana Heleza doveli su do same razine osobne netrpeljivosti između ova dva visoka dužnosnika.

Budimirovu odluku o smjeni ministra financija FBiH Ante Krajine jer isti nije isplatio invalidnine hrvatskim braniteljima pojedinih općina u Hercegovini, federalni ministar Helez je komentirao kako je “on stopirao isplate” te da je “Budimir smijenio časna čovjeka”.

S druge strane, Budimir je kazao da je spreman razriješiti dužnosti i Heleza ukoliko dobije takav prijedlog od premijera Nikšića.

Helez je, kako prenosi Al Jazeera, bio vrlo kategoričan na pitanje o posljednjim potezima entitetskog predsjednika.

“Da ima imalo pravne države u BiH, predsjednik bi bio uhićen. Sud je utvrdio kako je Budimir ‘uvodio’ ljude u branitelje, a koji to nisu. Ovdje on brani sebe, a ne branitelje koji su izmanipulirani. On je sudjelovao u njihovom uvođenju i zato se protivi reviziji, stavlja se iznad zakon i Ustavnog suda i samo sebe spašava“, iznio je Helez ozbiljne optužbe na račun predsjednika Federacije BiH.

Dodao je kako je predsjednik FBiH napravio “potpuno sulud, kontraproduktivan potez za sve”, jer je ovlašteni potpisnik ministar financija i njega ne može zamijeniti tajnik.

“Onda bi svi prepustili obveze na tajnike. Ministar je jedini ovlašteni potpisnik i nultiprioritet su obveze prema međunarodnim financijskim institucijama. Jučer smo imali jedan problem, danas također. Mi mjesecima, zbog političkog stanje u FBiH, nećemo doći do novog ministra i to je Budimir znao“, kazao je Helez za Al Jazeeru.

Ministar objašnjava kako nije riječ o novom problemu.

“Ovaj problem se vuče godinu dana, provodi se revizija i nitko ne pravi probleme, osim nekoliko općina u Zapadnohercegovačkoj županiji i jedna općine u Posavskoj županiji. Našim inspektorima nisu dozvoljavali da uđu u prostorije i izvrše reviziju, upozoravali ih i nismo imali drugog načina od ovog“, kazao je.

Helez je istaknuo je kako je općina Široki Brijeg dobar primjer provođenja revizije kojim se trebaju povesti drugi načelnici.

“S pravom sumnjamo na mnoge. Na primjer, općina Olovo, koja je bila na prvoj liniji ima 190 invalida, a Grude imaju više od 1.000, što je potpuno nelogično. Još jedan primjer i općina Tomislavgrad, koja je bila na liniji i ima 380 invalida, a Ljubuški 1.500“, navodi federalni ministar.
Hrvatski političari prodali branitelje

Branitelji iz Zapadnohercegovačke županije navode kako se njihov status ponovo koristi u dnevno-političke svrhe, ali poručuju da od svojih zahtjeva ne odustaju. Ukinuta primanja među braniteljskom populacijom zapadne Hercegovine izazvala su dodatnu nervozu.

“To je nekih 130 maraka i to je ukinuto. Ne boli me za taj novac, boli me moj ponos“, kaže Jozo Begić, 60-postotni invalid i član HVIDRA-e iz Posušja. Reviziju podržava, ali ovu odbija iz više razloga – jedan od njih je i sastav komisije za reviziju.

“Vrše je pripadnici naroda protiv kojeg smo se mi borili. Iako to trebam ostaviti na stranu i trebali bismo prijeći preko toga, ali sad je to tako. Ovo je jedna nezakonita revizija“, ističe on.
Lijepih riječi nema ni za političare u čijim se govorima često spominju.
“Mi se ograđujemo od svih političara. Hrvatske političare osuđujemo zato sto su nas prodali“, kategoričan je Begić.

No, branitelji podupiru općine u odluci da dokumente za sada ne šalju revizorima. U općini takav stav, također, pravdaju utvrđenim nezakonitostima.

Prvi dio revizije su, kažu, proveli u najvećem postotku u FBiH. No, u drugoj reviziji vide namjerno ukidanje prava ljudima s toga područja. Za provjeru se, ali ispravnu, kažu, i sami zalažu.

“Tu se u potpunosti slažem s federalnim ministrom – reviziju treba proći ama baš svatko“, kazao je pomoćnik načelnika općine Posušje Ljubo Gavran.

Novinar Al Jazeere Ivan Pavković, koji se javio iz Širokog Brijega, kaže ako se traži “provedba presuda Ustavnog suda koje se odnose na revizijske zakone, uspostava koordinacijskog tima za reviziju, te izbalansirano članstvo povjerenstava“.

“Iz braniteljskih udruga u Posušju, kao i iz ostale tri općine Zapadnohercegovačke županije, kažu kako neće odustati od svojih zahtjeva unatoč nametnutim sankcijama. U tu svrhu namjeravaju utemeljiti i stožer za zaštitu prava branitelja“, javlja Pavković.

Zahtjev za promjene odaslan je i iz Širokog Brijega. Zapadnohercegovački premijer Zdenko Ćosić oštro osuđuje čin federalnih vlasti o obustavi isplata, čak i za obitelji poginulih i nestalih, koje revizija ne obuhvaća.

“Kad vi kažnjavate jednu skupinu, cijelu jednu zajednicu, a da pri tome nitko nije odgovoran niti je ičija krivica dokazana, onda vi provodite politički teror. Mi smo ih uputili na poštivanje zakona ove zemlje. Kakvi su god treba ih poštivati“, rekao je on.

Sporno im je i to što su, odlukom federalnog ministarstva, uredi za pitanja branitelja ostali bez pečata i ovlasti.

“Ne mogu branitelji temeljna ljudska prava ostvariti, uvjerenje, potvrde za studenta, uvjerenje o provedenom vremenu u ratu, da bi ostvarili svoje pravo i ne mogu ostvariti pravo na najnoviji zakon o povoljnom umirovljenju“, navodi ministar za pitanje branitelja u Vladi ŽZH-a Mladen Begić.

S jedne strane sankcije, s druge odlučnost u zahtjevima – u četiri zapadnohercegovačke općine kažu, ne žele dodatnu politizaciju već – rješenje.