Published On: Pet, sij 24th, 2014

Dodik: BiH će završiti kao Jugoslavija

Za BiH najbolje je da nestane i da jednog dana predstavnici RS-a neće otići u organe BiH, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik navodeći da će BiH završiti kao i bivša Jugoslavija u kojoj u jednom momentu nisu funkcionirali savezni organi.

Ponovio je da je u BiH problem nemogućnost postizanja konsenzusa, pa i o pitanju “Sejdić-Finci“, te da “zna što se radi u FBiH, posebno u bošnjačkoj populaciji i zna koliko zla žele nanijeti nama ovdje“.

To što danas nije održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je bilo predviđeno izjašnjavanje o zahtjevu Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Dodik vidi kao odnos prema pitanju koje je snažno ispolitizirano, u FBiH.

I bolje je, kaže, da se ne donosi taj zakon i da BiH “nestane, kada se ne može da uradi nešto što je logično i zakonito”.

”Samo neka se oni igraju”, poruka je koju je uputio bošnjačkim političarima.

On navodi da RS ima svoje zakone, koji reguliraju tu oblast, a pokazuje se da sve što se donosi na razini BiH ne može da funkcionira.

”Tu se vidi i ambicija da se razgradi BiH predviđena “Daytonom“ i pravi neka druga BiH”, ustvrdio je on i dodao da je daytonska BiH “već urušena silnim nametanjima odluka visokog predstavnika koji su navikli Bošnjake da traže više nego što piše u Ustavu BiH“.

”To je najbolji način da uruše BiH i u tome ih samo mogu podržati. To je nemoguće mjesto za bilo kakve odluke, za donošenje odluka”, naveo je on i dodao da ne funkcionira priča o odluci “Sejdić i Finci“.

Dodik tvrdi da se neće dogoditi neizravan izbor člana Predsjedništva BiH i RS na to neće pristati, te da se neće dogoditi razgradnja Predsjedništva BiH niti će se Vijeće ministara BiH pretvoriti u vladu.

On je danas u izjavi novinarima kategorično izjavio da je rješenje koje je ponudila RS u skladu s odlukom o pitanju “Sejdić i Finci“.

”Kada se federalni partneri dogovore neka nas pozovu”, kazao je entitetski predsjednik.