Četvrtak, 18 travnja, 2024

Do zuba naoružani specijalci čuvali građane koji su protiv! “Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest”

Must Read

UDRUGE Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske održale su prosvjedni marš “Glasam protiv”  koji je krenuo s Cvjetnog trga, odakle su građane još jedanput pozvali da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju “protiv”.

Meta huligana bio je štand HNS-a iz kojeg poručuju: ako referendum prođe, to će značiti da se Hrvatska vraća desetljeća unatrag. U maršu solidarnosti sa zagrebačkog Cvjetnog trga krenuli su protivnici inicijative i na Markovom trgu razvili zastavu duginih boja.

“Ovaj referendum nije ništa drugo nego šikaniranje jedne ionako obespravljene društvene skupine i samo je pitanje tko je sljedeći. Izađite i glasujte protiv”, poručeno je s Markova trga.

Iz inicijative ‘U ime obitelji’ s Cvjetnog trga poručuju pak da je sutra praznik demokracije i da će kiši unatoč, biti sunčano.

Pozivamo sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na ovom trgu, nisu učinile – da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju protiv, kazale su aktivistkinje i aktivisti Lezbijske grupe Kontra, Rišpet – LGBT udruga Split i Ženske mreže Hrvatske.

Aktivisti LGBT udruga ponovno su naveli da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava.

Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda, rečeno je.

Prema mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

Također navode kako je Hrvatski sabor donio odluku da po prvi puta u hrvatskoj povijesti raspiše referendum, na kojem će se odlučivati o zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.

Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu slijedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina, rečeno je na prosvjedu tri LGBT udruge.

Referendum je šikaniranje nas diskriminiranih skupina, koje nemaju pravo na brak kao i drugi, i zato pozivamo sve građanke i građane da izađu sutra na referendum i glasaju ‘protiv’, kazala je koordinatorica Kontre, Sandra Juras.

Prosvjednici su, uz ostalo, nosili transparente: “Ustav nije igračka”, “Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest”, “Ne u ime moje obitelji”, “Glasam protiv”, te fotografiju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ispod koje je pisalo – “razveden”, a nekoliko transparenata bilo je ispisano ćirilicom.

“Trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu”

“LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu”, istaknula je danas na konferenciji za novinare koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Ustvrdivši kako su te grupe građani drugog reda, naglasila je da ovaj referendum nema za cilj ništa drugo nego šikanirati već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu. “Građani će 1. prosinca odlučivati žele li da jedna manjinska skupina u društvu bude trajno proglašena građanima drugoga reda”, kazala je.

Juras je pozvala sve “građane kojima je stalo do zaštite i poštivanja prava u njihovoj državi da izađu na referendum i učine ono što državne institucije nisu – stanu u zaštitu manjinskih ljudskih prava”. Naglasila je da će okupljanje za marš započeti sutra u 12 sati na Cvjetnom trgu, a oko 12,30 sati počet će govori te će organizatori biti dostupni novinarima za izjave. U 13 sati uputit će se na Markov trg kako bi s tog simboličkog mjesta građane još jedanput pozvali da glasaju protiv.

Iva Grgić iz Centra za ženske studije istaknula je da Centar brine što se stavljanjem u Ustav jedne “proizvoljne i nedovoljne definicije braka može pokrenuti lavina te smatraju da nekima i jest u cilju da se pokrene lavina sličnih inicijativa u kojima će pravo na izbor građana postajati sve uži i uži”. Posebno je pozvala građane kojima se se čini da ova definicija nije opasna, da glasaju protiv, uz poruku “i vi ćete doći na red”.

“Glasajte protiv homofobne klerikalne inicijative”

“Svatko od nas u svojim životnim izborima može doći na red takvih projekta koji su kadri silan novac trošiti da bi se Ustavom ograničavale slobode pojedinaca i skupina”, istaknula je Grgić. Ustvrdivši da se slobode građana u Hrvatskoj i inače krše, upozorila je da je ovo prvi put da kršenje želi ući Ustav što je, upozorila je, opasan trenutak.

Jagoda Milidrag Šmid iz Ženske fronte za radna i socijalna prava smatra kako je sama ideja o referendumu “poraz ljudskosti i trijumf slatkorječivog licemjerja”. “Ono što nas čini ljudima je sposobnost da prepoznamo slabijeg od sebe i stanemo uz njega. To je sposobnost da zaštitimo manjine i njihova prava”, ustvrdila je. Zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene Milidrag Šmid smatra potpuno suvišnom.

Cilj referenduma, ocijenila je, nije zaštititi zajednicu muškarca i žene već onemogućiti drugim ljudima, ljudima ‘pogrešne’ seksualne orijentacije da ostvare temeljna ljudska prava i vlastitu sreću. “U pitanju je igra moći. Na temelju katoličke moralke naprosto preuzeti kontrolu nad tuđim životima i propisivati što jest i što nije”, dodala je.

Pozvavši ljude da u nedjelju na referendumu glasaju “protiv homofobne klerikalne inicijative”, Željko Peratović iz Glasa razuma – pokreta za sekularnu Hrvatsku posebno se obratio vjernicima u čije ime je, kazao je, “militantni red ‘Opus dei’ zaogrnut plaštom tzv. udruge ‘U ime obitelji’ krenuo u diskriminatorni referendum.

“Pozivam ih da ne pokleknu pred lažima i zastrašivanjem da su pederi isto što i pedofili koji će se, ako ih se ne zaustavi ustavnom definicijom braka, sutra dočepati njihove djece i na sve ostale sotonske načine upropastitit njihovo društvo”, rekao je Peratović.

Uoči sutrašnjeg referenduma o braku kampanje po gradovima

Uoči sutrašnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, zagovornici, odnosno protivnici definicije braka kao zajednice žene i muškarca, proveli su kampanje u više hrvatskih gradova.

U Rijeci su održana dva skupa građana.

Petstotinjak građana koji su protiv referendumskog pitanja, okupilo se na Klobučarićevom trgu u središtu Rijeke te u koloni, preko Korza, stiglo do Trga 128. brigade HV. Povorka je Korzom prošla u miru te nije bilo incidenata. Na Trgu 128. brigade HV je priređen koncert.

Istodobno na Molo longu, lukobranu riječke luke, okupilo se stotinjak Riječana u organizaciji inicijative “U ime obitelji” koji podržavaju opciju “za”. Zajedno sa svojom djecom prošetali su lukobranom.

U središtu Pule 400-tinjak građana poduprlo je kampanje “Građani glasuju protiv” te je sudjelovalo u mimohodu i u plesnom “flash mobu” na trgu Portarata, uz poruku “Ljubav za sve”. Prema podacima istarske policije mimohod je protekao mirno, bez ikakvih ekscesa.

Točno u podne na splitskoj rivi je u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus upriličena antidiskriminacijska kampanja „Biram društvo bez diskriminacije“. Aktivisti su građane pozvali da na referendumu glasuju ‘protiv’. Kampanja je organizirana u sklopu projekta “Biram društvo bez diskriminacije”, koji je financiran sredstvima EU, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Projekt provodi Cenzura Plus.

Kružeći u automobilima splitskim ulicama oko podneva je, uz pratnju policije, prošlo 60-tak osobnih automobila građana koji podupiru inicijativu ‘U ime obitelji’. Na automobilima su bili plavi i ružičasti baloni te plakati inicijative ‘U ime obitelji’. Trubeći, Splićane su pozivali da na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, zaokruže ‘za’.

“Ako pobjedi opcija ‘za’, to će nas vratiti, ne 15 godina, nego 55 godina unatrag”

“Zato što smatramo našom moralnom, etičkom i profesionalnom obavezom da reagiramo na kršenje ljudskih prava, da reagiramo na situacije u društvu, gdje određene inicijative i skupine u društvu pokušavaju postaviti u lošiji položaj neku drugu skupinu ljudi i to je bio naš primarni razlog uključivanja”, rekao je Daniel Vasilj.

Na pitanje boje li se LGBT osobe onog što slijedi ako na referendumu pobijedi “za”, u ime udruge Lori Daniela Almesberger kaže:

“Vjerujem da će prevagnuti neki zdrav razum, ali s druge strane da, strah me. To će nas vratiti, ne 15 godina, nego 55 godina unatrag. Bit će jako teško, ne samo za LGBT manjine, nego za mnoge druge manjine. Bit će jako teško dalje”, istaknula je Almesberger.

Osječko-baranjski HNS: na referendumu glasovati “protiv”

HNS Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, organizirali su danas niz promotivnih akcija na kojima dijele letke te pozivaju građane da na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca glasuju “Protiv”.

Jedna od akcija održana je na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, gdje je Stjepan Ćuraj, predsjednik županijskog HNS-a rekao kako je pitanje referenduma civilizacijsko pitanje.

Na pitanje “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene” pozivamo građane da zaokruže “Protiv”. Hrvatska narodna stranka je protiv svake diskriminacije, za tolerantno društvo, te za pravo svakoga da voli i bude voljen, kazao je Ćuraj.

Predsjednik osječkog HNS-a i osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, rekao je da svatko na neki način pripada određenoj manjini. Dodao je kako se HNS zalaže da svaka osoba ima pravo izbora identiteta, stila života i političkih stavova.

Ako zaokružite “protiv” nećete na taj način iznevjeriti svoja stajališta na koje svaki pojedinac ima pravo, zaključio je Ham.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -