Published On: Sat, Nov 30th, 2013

Teška nesreća u Lici: Tri osobe poginule, 16 ozlijeđenih u lančanom sudaru 20-ak vozila na A1

U jutrošnjoj teškoj prometnoj nesreći kod tunela Krpani na autocesti A1 poginule su tri osobe, a ne četiri, kako su glasile prve policijske informacije. Ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih devet teško.

Nesreća se dogodila oko 6.15 između čvora Sveti Rok i tunela Krpani. U lančanom sudaru sudjelovali su jedan autobus, dva kamiona, jedan kombi te sedam osobnih automobila. Promet na toj dionici autoceste A1 je zatvoren u oba smjera, očevid je u tijeku i vodi ga općinska državna odvjetnica iz Gospića.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević izjavila je da se nesreća dogodila kada je autobus bez putnika probio ogradu i prešao na suprotni prometni trak te je na njega naletjelo dvadesetak vozila.

Jedan od tri jutros poginule osobe je 29-godišnji policajac iz Gospića Igor Katić koji je osobnim automobilom išao na posao u novaljsku Policijsku postaju. Bio je sudionik lančanog sudara, ali je u svom vozilu ostao neozlijeđen pa je išao pružati pomoć unesrećenima, pri čemu je smrtno stradao.

U gospićkoj bolnici liječnici se bore za život jedne osobe. Još je njih desetero zadobilo teške ozljede, a petero lakše. Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić izjavila je da je kod njih životno ugrožen 52-godišnji muškarac, a ostalih petnaest stradalih osoba je stabilno. Među njima je i pet maloljetnika, a najmlađi pacijent je 15-mjesečna beba koja je lakše ozlijeđena.

Zamjenica općinske državne odvjetnice Đurđica Ojurović, koja na mjestu nesreće vodi očevid uz prometnog vještaka, izjavila je da je u lančanom sudaru sudjelovalo jedanaest vozila, iako zbog težine stradavanja ni to nije sasvim sigurno.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, koja je u gospićkoj bolnici, naglasila je kako je odmah nakon dojave o nesreći na teren izašlo šest timova njezina zavoda iz Ličko-senjske županije te tri tima iz Zadarske županije. Zadarska je bolnica zaprimila jednu ozlijeđenu osobu.

U lipnju prošle godine nedaleko od mjesta jutrošnje nesreće u prevrtanju autobusa poginulo je osam osoba, a 44 su ozlijeđene. Autobus je tada probio središnju ogradu na autocesti, prešao na suprotni prometni trak i prevrnuo se na bok.