Published On: Sri, lis 2nd, 2019

DO SADA NAJKATEGORIČNIJA TVRDNJA O OTCJEPLJENJU: Neće biti rata, Republika Srpska će se osamostaliti političkim procesom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je, uprkos brojnim zlonamjernim napisima u nekim medijima i ogromnim pritiscima koji svakodnevno dolaze sa Zapada, stupanj sigurnosti u Republici Srpskoj visok i da građani nemaju razloga za brigu.

– U Srpskoj ne može doći do sukoba, građani trebaju živjeti smireno, ja im jamčim da ovdje nikakvih sukoba neće biti. Može biti podvala, imamo mi terorista u BiH koji mogu nešto da naprave, ali ovdje u Srpskoj nitko nikoga neće slati u rat, ovdje neće biti rata, Republika Srpska će se braniti i obraniti i dodatno ojačati i osamostaliti putem političkog procesa – rekao je Dodik u intervjuu za Alo.

Na konstataciju da Republika Srpska sada ima i Žandarmeriju, Dodik je rekao da Srpska ima “svašta što vi ne znate i ne trebate znati”.

On je naglasio da, od momenta kada je prvi put stao na čelo Republike Srpske, nijedan njegov dan nije prošao bez raznoraznih pritisaka, koji nerijetko dolaze sa Zapada.

– I dan-danas je tako, oni nađu neke kvaziintelektualce, kvazinovinare, pijandure po Beogradu, koji pišu svašta o nama, a nitko nije došao ovdje da vidi kako se mi borimo, da vide grad koji smo napravili u posljednjih 20 godina, a koji izgleda kao pravi europski grad, čist, uredan, fin, ljudi su fino obučeni, zadovoljni i, naravno, sa željom da bude bolje – rekao je Dodik.

Kako je dodao, “oni iz ćumeza i kavana u Beogradu pišu razne negativne tekstove, a nema šanse da se u bilo kom mediju u Sarajevu nađe Srbin da piše i podržava Republiku Srpsku, dok u Beogradu možete da nađete medije gdje dođu Bošnjaci novinari koji kleveću Srpsku”.

– Beograd pokazuje svoju veličinu u činjenici da može i to da istrpi, a mi u Republici Srpskoj pokazujemo snagu da nam takvi napisi ne mogu ništa, pa ni da nas iznerviraju – rekao je Dodik.

On je rekao da je oporba u Srbiji, dok je bila na vlasti, imala priliku uraditi nešto po pitanju Kosova i Metohije, ali to nije učinila, i ocijenio da je Kosovo bilo izgubljena priča, dok ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije postavio kao najvažnije srpsko pitanje.

– Vidio sam da nisu imali nikakve kuraži. Kada god je trebalo neku važnu odluku tog vremena donijeti, uvijek su govorili “a stranci”… šta stranci? Ako je Vučić išta uradio, a jeste mnogo, učinio je to da Srbija vodi autentičnu srpsku politiku – rekao je Dodik.

On je naglasio da su nekada strana veleposlanstva određivale s kim će se predstavnici Srbije sastati i hoće li se sastati, tko će biti predsjednik vlade…

– Sada svi govore da je Kosovo tema. Vučić je na neki način sam sebi napravio problem. On dok nije postavio Kosovo kao najvažnije srpsko pitanje za razgovore, Kosovo je bilo izgubljena priča. Bilo je izgubljeno za svakog Srbina, svi su smatrali da je to gotova priča i da samo još nešto malo treba završiti oko one četiri općine, a i za to se vjerovalo da će se nekom intervencijom stranaca integrirati tijekom noći – rekao je Dodik.

On je dodao da je Vučić, kada je došao na vlast, rekao da nitko ne može ponižavati Srbiju i da nije dozvolio da na taj način Srbija izgubi sve./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare