Published On: Sun, Jul 16th, 2017

DO MORA SE ‘NAORUŽAJTE’ STRPLJENJEM: Na granici čekali 2 sata, traže se ‘papiri’ za djecu, vozila, pse…

Gužve na graničnim prijelazima prema moru i višesatna čekanja posebno u danima vikenda već godinama su nezaobilazni dio sezone godišnjih odmora. Pa se tako jučer, prema izvješću BIHAMK-a, na prijelaz granice na GP Doljani, Bijača i Gabela polje čekalo između 90 i 120 minuta, piše Večernji list BiH. 

Zadržavanja na GP Ivanica i Osoje na izlazu kao i na GP Bosanski Brod na ulazu u BiH bila su od 40 do 60 minuta, dok na ostalim graničnim prijelazima zadžavanja nisu bila duža od 30 minuta. Iz BIHAMK-a su apelirali na korištenje GP Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje gdje nisu zabilježena duža zadržavanja. Iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da prije polaska na putovanje provjere posjeduju li svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice, važeću putovnicu kao i zeleni karton za vozilo. Ukoliko putuje tuđim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Suglasnosti za djecu

Zbog brojnih upita građana oko prelaska granice prema Srbiji i Crnoj Gori napominjemo da je za odrasle i dalje moguć s osobnom kartom, dok djeca moraju imati putovnicu. Kako je Feni rekla glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković, prema Zakonu o putnim ispravama BiH, za maloljetne osobe, zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz suglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prijelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument. Državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerilo nadležno tijelo. “Ne postoji zakonska obveza posjedovanja pisane suglasnosti drugog roditelja prilikom putovanja u inozemstvo, odnosno nema smetnji da bh. državljanin mlađi od 14 godina putuje s jednim od roditelja ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem” naglašava Dujković. Istaknula je da pisana suglasnost može biti potrebna prilikom kontrole graničnih tijela države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira pa preporučuje da se prije polaska na put provjeri.

Kućni ljubimci

Pri prelasku granice s kućnim ljubimcima, neophodno je imati važeću putovnicu izdanu od uprave za veterinu. Dobivanje putovnice vezano je za elektronsku identifikaciju, odnosno obilježavanje psa mikročipom. Potrebno je izvršiti klinički pregled psa neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i potvrdu da je pas zdrav i da ne pokazuje znakove bolesti koje se mogu prenijeti na životinje i ljude, kao i prethodno osigurane potvrde, priložiti veterinarskoj inspekciji za finalni certifikat za putovanje životinja u zemlje EU./HMS/