Published On: Sun, Jul 16th, 2017

Iračke vojne snage paradom u Bagdadu slave pobjedu nad IS-om

Iračke vojne snage paradom u glavnom gradu Bagdadu slave u subotu pobjedu nad terorističkom Islamskom državom i preuzimanje kontrole nad drugim po veličini iračkim gradom Mosulom iz ruku IS-a.

Proslava, kojoj nazoči i premijer Haidar al-Abadi, koji je ujedno i glavni zapovjednik iračke vojske, događa se manje od tjedan dana nakon što je premijer službeno proglasio “pobjedu” u Mosulu.

U službenoj izjavi prošlog ponedjeljka al-Abadi je objavio “kompletno oslobođenje” Mosula, tri godine nakon što su ekstremisti preuzeli kontrolu nad tim gradom.

Diljem zemlje proglašena je službena jednotjedna proslava pobjede. Slični skupovi poput onog u Bagdadu odvijaju se i u drugim iračkim gradovima.

Unatoč tome, sukobi iračkih snaga i pripadnika terorističke Islamske države još uvijek izbijaju u Starom gradu, u zapadnom dijelu Mosula.

U svečanoj vojnoj paradi koja se u subotu odvija u Bagdadu sudjeluju iračke oružane snage, protuterorističke postrojbe, savezna policija i šijitska milicija koja je saveznik vladinih snaga.

Mosul je pao u ruke džihadista sredinom 2014., u kratkotrajnim sukobima kojima je Islamska država preuzela nadzor nad velikim dijelovima Iraka i Sirije.

Operacije protiv Islamske države, u kojima je iračkim oružanim snagama pomagala međunarodna koalicija predvođena SAD-om, vodile su se od kraja 2014. i one su u konačnici potisnule ekstremiste s većine teritorija koji su na početku nadzirali.

Operacija za nadzor nad Mosulom pokrenuta je u listopadu prošle godine. Ona se odvijala u isto vrijeme kada su i kurdske borbene skupine, potpomognute SAD-om, započele borbe za izbacivanje IS-a iz njihova uporišta u sirijskom gradu Raki./Hina/HMS/