Do daljnjeg ništa od ukidanja akciza na gorivo

Ukidanje akciza na gorivo u BiH je po svemu sudeći na dugom štapu i pitanje je hoće li zaživjeti u praksi, jer nema analize entiteta kakve bi sve posljedice taj potez ostavio na proračune RS i FBiH, dok sa druge strane i prevoznici najavljuju da će danas odlučiti što i kako dalje.
Zastupnički dom Parlamenta BiH je u srijedu uvečer po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Taj zakon trebao bi biti razmatran i na sjednici Doma naroda, ali nema naznaka kada bi izaslanici mogli raspravljati o tom aktu.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je “Glasu Srpske” da bez analiza entitetskih premijera i ministara financija mjere neće biti kompletne.

-U tim analizama treba precizno navesti koje bi sve posljedice ukidanje akciza na gorivo moglo ostaviti na njihove proračune. Potrebno je naći neki drugi način da se spriječi rast cijena goriva. Ovo je samo početak. Potrebne su ozbiljne analize i mjere, a ne populističke metode – kazao je Stevandić.

On je podvukao i da prevoznici moraju imati poseban tretman, jer cijena energenata, između ostalog, pogađa i ovu kategoriju gospodarstvenika.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da ukidanje akciza na gorivo izravno utiče na proračune entiteta te da je loše što je Zastupnički dom BiH donio odluku mimo suglasnosti vlada entiteta i Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Tegltija je rekao kako je predug rok na koji su ukinute akcize na gorivo, ali da o tome odlučuje Parlament BiH.

-Srbija će to najvjerovatnije uvesti na mjesec dana, Hrvatska uvodi na tri mjeseca, a BiH na šest mjeseci – izjavio je Tegeltija.

Sa druge strane prevoznici u Srpskoj navode da će na sjednici u subotu odlučiti koje korake će dalje pouzeti.

-Mirnim prosvjedima smo u srijedu izrazili svoje nezadovoljstvo zbog rasta cijena goriva. Neizvjesno je i što će biti sa ovim zakonom, koji je usvojen. Pitanje je hoće li i kada biti održana sjednica Doma naroda. Zbog toga ćemo mi sjesti u subotu i dogovoriti se što i kako dalje – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za unutarnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je kako je potrebno hitno održati sjednicu Doma naroda, da bi bile potvrđene odluke Zastupničkog doma o uvođenju niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice sa 17 na pet posto i ukidanja akcize na gorivo.

-Neprimjereno je i neodgovorno da Dom naroda još nije zasjedao, niti je zakazana sjednica – rekao je Borenović i dodao da hitnost situacije zahtijeva da te odluke budu što prije usvojene i da očekuje da izaslanici Doma naroda samoinicijativno zakažu sjednicu radi potvrđivanja ta dva zakona.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH ističu i da je potrebno ispuniti niz uvjeta da bi ukidanje akciza na gorivo zaživjelo nakon što zakon kojim je to predviđeno potvrdi i Dom naroda.

Potrebno je izmijeniti akcizne stope na naftu i naftne derivate u softveru koji prati uvozno carinjenje robe. Pored toga mora se pobliže propisati kako postupiti sa zalihama koje će obveznici imati na dan primjene zakona. Za sve ovo potrebno je minimum mjesec – rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjela za komunikacije u UNO Ratko Kovačević.