Published On: Thu, Apr 18th, 2019

DIŽE HVO NA SRBE? Komšić: “Izgleda da će se morati odgovoriti recipročno”

Prema Ustavu Komšić je , iako nametnut i nelegalan,  zapovjednik oružanih snaga BiH i to hrvatske komponente vojske, pa nije jasno koju recipročnost želi postaviti kao protusnagu snagama RS-a. U samoj činjenici da bivši pripadnik Armije BIH danas jeste vrhovni zapovjednik hrvatske komponente Oružanih snaga BIH leži sva odvratnost njegovog izbora. Uzmimo za primjer da je danas član Oružanih snaga BIH, hrvatske komponente onaj mladić čijeg je oca Armija BIH streljala u Trusini. I da taj čovjek, mora trpjeti Komšića za svog vrhovnog zapovjednika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, reagirajući na današnje usvajanje zakonskih izmjena koje omogućavaju uspostavljanje rezervnog sastava policije RS, ocijenio je da postojeće stanje unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizira ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi.

Komšić je rekao da vlasti RS-a iz krajnje sumnjivih pobuda uvećavaju broj naoružanih pripadnika policije, pravdajući to migrantskom krizom.

“Ustvari, tu se radi o jednoj vrsti izgovora jer je sam Dodik, prije samo nekoliko mjeseci, apelirao na to da vojska, odnosno Oružane snage BiH, iziđu na granicu sa Srbijom, čemu se sada oštro protivi. S obzirom na to da na uvećavanje broja naoružanih pripadnika policije RS-a međunarodna zajednica ne reaguje adekvatno, izgleda da će se morati odgovoriti recipročnim mjerama. Sumnjam da će se naoružavanje RS-a zaustaviti na ovome, a i da se zaustavi, postojeće stanje unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizira ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi”, izjavio je Komšić.

Inače, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS. Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.