Published On: Sun, Sep 20th, 2015

DIZDAREVIĆ: Europa se raspada, a ISIL nije iznenađenje

“Europa je daleko od raja. Lijepo je živjeti na proklamacijama o humanosti i civiliziranosti dok se ne suočite s problemom. Europa je nespremna za velike izazove na terenu na kojem misli da je najjača, a Hrvatska, kao članica EU-a, mora dijeliti i nedaće”, izjavio je u Intervjuu tjedna  HRT-u novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.
 
 
Američki projekt kolonijalizacije Bliskog istoka 
On je još tijekom Arapskog proljeća upozoravao na valove ratova i izbjeglištva. ‘Kao novinar i diplomat odmah sam shvatio o čemu se radi. I tada i danas riječ je o istom – nastavku velikog projekta neokolonijalizma iz Amerike i Europe prema Bliskom istoku. Sirija, Irak i ISIL nisu početak tog procesa’, kazao je Dizdarević.
Sirijci su bili zadovoljan narod
Smatra kako će biti nasilja jer se radi o šest do sedam milijuna izbjeglica diljem Bliskog istoka. ‘Ako se ne zaustavi ISIL, bit će ih i više. Ljudi samo čekaju da vide kako su prošli oni koji su već došli u Europu – pa da krenu’, smatra Dizdarević. Ustvrdio je kako su Sirijci bili zadovoljan narod, bez obzira na zapadne percepcije. ‘Sigurno je da bi se većina vratila, a i bili bi vraćeni nakon zaustavljanja rata. No očito je potrebno stvarati histeriju – da će zauzeti Europu’, dodao je.
ISIL-ova snaga je zagriženost mitom
Jedna od varijanti zaustavljanja rata je, naveo je Dizdarević, da se Siriju podijeli u 4 entiteta – jedan bi bio ISIL-ov. “Ne mislim da se s njima može pregovarati niti da im je cilj stvarati međunarodno priznatu državu, ali vojna komponenta ISIL-u je vrlo važna. Njihova je osnovna snaga zagriženi mit – uvjereni su da se bore za važnu stvar. I mi smo u Europi imali mit od prije 700 godina koji je oživljen u nekoliko mjeseci”, kazao je.
Europa se raspada – na Bliskom istoku Rusija je ‘veliki igrač’
Dodao je kako se Europa na Bliskom istoku ne percipira kao ozbiljna sila – Rusija je ondje ‘vrlo ozbiljan igrač’, a ona računa na predsjednika Bašara al-Asada. “Bruxelles ne može napraviti ništa – on ne drži kontrolu nad Europskom unijom koja se raspada. Ne vidim jake i sposobne političare poput onih koji su postojali prije više desetaka godina”, rekao je.