Divna gesta: Pogledajte kako je bračni par Balašević iznenadio stanarku čuvene sobe ‘Provincijalka’

Stanarku sobe 212 u Studentskom domu “Veljko Vlahović” u Novom Sadu Jelenu Matović danas je iznenadila posjeta nekadašnje stanarke sobe Olivere Balašević, supruge čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, koja je svojoj bivšoj, a Jeleninoj sadašnjoj sobi donirala klima uređaj
Posjeta studentskom domu  Oliveru  nije ostavio ravnodušnom, jer se poslije 36 godina našla u sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka, kao student Fakulteta za fizičku kulturu boravila dvije godine, pa je susret sa sjećanjima protekao uz pokoju suzu na licu gospođe  Balašević.
Balaševića
Ova soba u studentskom domu opjevana je u pjesmi  Đorđa Balaševića “Provincijalka”, pa je Olivera darovala klima uređaj, a Đole, koji se također danas pojavio u studentskoj sobi, na ulazna vrata zalijepio je pločicu sa stihovima iz pjesme: “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka … Olja i Đole Balašević, 1 lipnja 1979. “
Ovu akciju, kako objašnjava, organizirala je s namjerom da i drugi stanari ovog doma koji su napravili uspješne karijere pomognu u poboljšanju uvjeta za život i studije sadašnjih i budućih generacija učenika. Studentskih dana se sjeća sa sjetom.
– Majka je vrlo teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimericu  Vesnu  iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi s kojima sam i danas u kontaktu – kaže Olja.
Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor s Salajke, a njen studentski život slio je u pjesmu “Provincijalka”.
BALAŠEVIĆ-2
– On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobitela nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo u nekom gradu ili trgovačkom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala “, priča Olivera.
Đorđe je na događaj stigao s malim zakašnjenjem, jer, kako je objasnio “znam prozor, ali ne znam vrata” i priznao da je prvi put u sobi njegove ondašnje djevojke i sadašnje supruge s kojom ima troje djece.
– Živjeli smo u jedno pristojnije vrijeme, To je prozor u koji sam virio i dolazio izdaleka, ali nikada nisam bio unutra. Ostala je uspomena i ne mogu proći, a da se toga ne sjetim. To je taj studenjak, to je taj hodnik i to je ta pjesma biti na vratima umjesto imena – rekao je Đole vadeći iz kuverte pločicu s upisanim stihovima pjesme “Provincijalka”.
U vrijeme dok je Olivera studirala i živjela u domu on je, kako kaže, igrao na obližnjem đačkom igralištu nogomet sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.
-To Je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svijetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: “Što ti zavlačiti onu djevojku”, a bilo je i raznih scena. Nadam se da smo i današnjim dolaskom ovdje pokazali da je ovo nešto sad već sasvim ozbiljno između nas dvoje, tako da mi je vrlo drago što mogu sudjelovati u tome i nadam se da će pomoći djevojkama da pored ovog prozora dožive neke svoje uspomene – zaključio je Đole.
Jelena Matović  iz Požege, studentica je prometa i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka bila je jako sretna zbog posjete poznatog para, ali više zbog poklona koji su donijeli.
– Olja je tu studirala i zna kako je preko ljeta vruće, jer nema nikakve izolacije. Klima će nam jako mnogo značiti – rekla je ova studentica.
Ravnatelj Studentskog centra Novi Sad  Jovan Bjelobaba  ističe da je ovo prva klima u studentskom domu “Veljko Vlahović” i zahvalio se obitelji Balašević na ovoj donaciji.
– Nadamo se da će ovaj gest gospođe Balašević motivirati i ostale poznate ličnosti koje su stanovale u našem domu, a vjerujte da ima ih ima dosta i da će pomoći boljem izgledu, bilo ovog, bilo nekog drugog doma u kome su nekada imali smještaj – rekao je Bjelobaba.