Published On: Thu, Oct 29th, 2015

DIRNULA GA REISOVA KRITIKA Orban pozvao Kavazovića u Mađarsku

61139824-viktor-orban

 

Veleposlanik Mađarske u BiH Jožef Neđeši posjetio je danas reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i uručio mu osobno pismo premijera Mađarske Viktora Orbana u kome je premijer Orban pojasnio svoje ranije izrečene stavove, a na koje je reagirao reisu-l-ulema, javlja Mina.

Premijer je ovim pismom pozvao reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića da posjeti Mađarsku.

“S iznenađenjem, ali s dubokim poštovanjem sam čitao Vaše stajalište koje se objavilo u javnosti. Velika mi je čast i jako sam zahvalan, da jedna i za mene vrlo poštovana osoba poput Vas, smatra moja razmišljanja vrijednima spomena. Ovaj osjećaj se ne mijenja ni uprkos tome da je Vaša izjava o mojoj ličnosti i o mojim mišljenjima u suštini nepovoljna”, napisao je Orban u pismu reisu Kavazoviću.

“Želio bih iskoristiti ovu priliku za uvjerenje da Mađarska ima najdublje poštovanje prema Vama, Vašim sljedbenicima, narodu i Vašoj državi, nezavisno od toga što imamo različite interpretacije europske povijesti. Želio bi da Vas podsjetim kako su moja domovina i moj narod pomagali i pružali podršku svima onima kojima je to bilo potrebno za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, naravno podrazumijevajući i muslimanske obitelji iz Bosne i Hercegovine. Potvrđujem da je Mađarskoj i dalje u interesu prijateljstvo i suradnja naših naroda, te ćemo i nadalje obavljati svoj posao u tom duhu”, navodi Orban.

Orban: Islam ne pripada Europi

Orban navodi i kako odnosi s ef. Kavazovićem “nisu započeti na najsrećniji način”, te se “iskreno nada da to neće stajati na putu obostranog poštovanja u budućnosti”.

“Uvjeren sam u to da će se na kraju ispostaviti da nas spaja mnogo više stvari nego što nas razdvaja”, poručio je Orban, te pozvao ef. Kavazovića u posjetu Mađarskoj.

Orban je u intervjuu rekao kako islam “duhovno ne pripada Europi” i utvrđuje pravila “nekog drugog svijeta”. Po njemu, turski radnici koji su došli da popune ogranke njemačke ekonomije između 1960. i 1970, iako većinom muslimani, “pripadaju povjesti Njemačke, pa dakle i Europe”.

“No, duhovno, islam ne pripada Europi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta”, kazao je Orban.

Ef. Kavazović: Svako neznanje je štetno

10211380_13db759c3870dc300b997caa2413cc62_wmReisu-l-ulema Kavazović je, u reakciji povodom Orbanovog istupa, kazao kako je “svako neznanje štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih”, podsjeća patria

“To što posjeduju nešto veća znanja o nečem ne daje im pravo da nastupaju kao poznavatelji svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna”, istakao je Kavazović.

“Premijer Mađarske kaže da ‘islam nikada nije pripadao Europi, on je došao’ i objašnjava to tako da su preko turskih ‘gastarbajtera’ muslimani dio Njemačke i Europe, ali da u ‘duhovnom smislu islam ne pripada Europi. On je set pravila drugog svijeta’. Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske za koje je Europa jedinstvo zemljopisa i povjesti, koji ne znaju da je islam zaista ‘došao’ u Europu, a pogotovo onih koji ne znaju da su u Europu takođe ‘došli’ i kršćanstvo i židovstvo”, poručio je Kavazović.

Podsjetio je i kako je “teško povjerovati da onima s visokim obrazovanjem nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Europe islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Europom”, ocijenio je Kavazović.

Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama Viktora Orbana, ef. Kavazović je izrazio žaljenje što su one iznesene te izrazio nadu da se “slične tvrdnje o islamu, Europi i demokraciji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih europskih političkih dužnosnika”, prenijela je Al Jazeera./HMS/