Subota, 22 lipnja, 2024

Dijaspora najveći investitor u BiH- godišnje ulože 2 milijarde KM

Must Read

Bosna i Hercegovina nosi nimalo laskavu titule jedne od najgorih zemalja kada su u pitanju ulaganje i investicije. Najveći naš investitor je dijaspora sa, procjenjuje se, blizu dvije milijarde maraka godišnje.

U najveću farmu norveških crvenih krava u svijetu u Kozarcu Jusuf Arifagić uložio je 14 milijuna maraka. Posao je proširen na područje Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, te zaposleno 45 radnika, javlja N1.

“Planiramo naše daljnje investicije. Širenje farme, planirano je da uradimo i neku mini siranu, mini pogon ili mljekaru, da proširimo mesnu industriju. Imamo dogovore s našim partnerima u Norveškoj da sve te proizvode koje žemo raditi ovdje, izvozimo s Norvežanima u treće zemlje i dio proizvoda u Norvešku”, kaže Jusuf Arifagić, tvrtka “Arifagić investment” Kozarac.

Ljudi iz dijaspore poput Arifagića, na neki način, održavaju ekonomiju BiH već godinama, sprječavaju njezin potpuni kolaps i donose nove investicije.

“Kada gledamo na doprinos koji je dijaspora pružila ekonomskom razvoju BiH, on je ogroman. Ne samo da šalje novčane doznake koje su sedam milijardi na godišnjoj razini, ona je pokrenula i neke od najuspješnijih tvrtki kao što je Prevent i brojne druge”, ističe Armin Alijagić, Grupacija “Naša perspektiva”.

Dijaspora ima i volje i kapitala, no domaće vlasti moraju osigurati bolje uvjete.

“Naša dijaspora je za nas velika prilika. Moramo uraditi sve. Mi smo otvorili jedan poseban ured za poduzetnike. Imamo i jedno posebno mjesto – radno mjesto za dijasporu u sistematizaciji”, tvrdi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Investitore privlače mali porezi i jeftina radna snaga, odbija birokracija. USAID pomaže otvaranjem Dijaspora biznis centra za pomoć ali i grantovima za one koji žele ulagati u svoju zemlju.

“Trenutno je 13 dobitnika tog granta i ukupna vrijednost tog granta će biti preko 350.000 maraka. Mi se nadamo da će privatna investicija s druge strane biti nešto veća od dva milijuna maraka”, navodi Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora Invest.

Najveći potencijali za investicije su IT sektor, poljoprivreda, turizam, industrija, itd.

Neki od ciljeva projekta su povećati broj stranih investicija, novih radnih mjesta, povećati GDP ali i stupanj pouzdanosti BiH kao atraktivne zemlje za ulaganje što često nije slučaj zbog brojnih problema. Dijaspora u BiH ne donosi samo svjež kapital već i znanje što nam je itekako potrebno./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -