Desnica napala Bidena zbog isprike za kolonijalne zločine nad Indijancima

Španjoski desni političari kritizirali su danas nedavnu ispriku Joea Bidena zbog zločina europskih doseljenika nad američkim Indijancima, poručivši da je Španjolska u Novi svijet donijela civilizaciju i napredak te da se ne treba ispričavati, piše u utorak BBC.

Vođa konzervativne Narodne stranke (PP) Pablo Casado opisao je 11. listopada, kada se obilježava Columbovo otkriće Amerike 1492., španjolsku kolonizaciju Amerike kao “najvažniji događaj u povijesti nakon Rimskog Carstva”.

“Treba li se Kraljevina Španjolska ispričati jer je prije pet stoljeća otkrila Novi svijet, poštovala one koji su tamo bili, stvorila sveučilišta i prosperitet te izgradila nove gradove? Ja mislim da ne treba”, rekao je Casado u videu na Twitteru.

Biden: Dolazak istraživača doveo do vala razaranja

Na Kolumbov dan, državni praznik u Americi, Joe Biden je kazao da je dolazak istraživača doveo do “vala razaranja” za Indijance i pozvao Amerikance da “ne zaborave ove sramotne epizode naše prošlosti”.

Proklamacijom je proglasio 11. listopada Danom američkih starosjedilaca.

Velike boginje i druge bolesti koje su došle s Europljanima pokosile su golemi broj američkih starosjedioca, što je olakšalo osvajanje. Superiorno oružje je također omogućilo malobrojnim Europljanima da poraze protivnike.

Šef desničarske stranke: Napao je remek-djelo španjolskog osvajanja

Vođa španjolske krajnje desne stranke Vox Santiago Abascal je govorio o “bijednom” američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

“Upravo je napao veliko remek-djelo španjolskog osvajanja, evangelizaciju”, rekao je.

Abascal smatra da Španjolci mogu biti ponosni na svoje pretke, a tadašnje je Španjolsko Carstvo za njega “carstvo ljudskih prava”.

Vox, treća najveća stranka u španjolskom parlamentu, često podsjeća povijesnu snagu Španjolske, pri čemu često govori i o španjolskoj pobjedi nad Maurima krajem srednjeg vijeka./Hina/HMS/