DEMANT SINDIKATA OŠ Navodi ministrice Mikulić u medijima su neistiniti. Evo što smo pitali iza četiri zida

Ispravak netočne izjave ministrice obrazovanja, čijom su izjavom povrijeđena prava i interesi zaposlenih u osnovnim školama, za medije da predstavnici Sindikata osnovnih škola traže izjednačavanje samo visoke stručne spreme.

Nikada, ama baš nikada, nismo tražili podizanje koeficijenata samo za visoku spremu. Tražili smo podizanje i izjednačavanje svih koeficijenata zaposlenih u obrazovanju u skladu sa člankom 77. Zakona o radu. Upozoravali smo vas da kršite zakon i da diskriminirate određene skupine zaposlenih u osnovnim školama, počevši od velikog dijela tehničkog osoblja, spremačica. Nepridržavanje pravilnika o napredovanju je grubo kršenje i diskriminacija zaposlenih u osnovnim školama.

Iza četiri zida, godinama bez javnosti, pitali smo Vas:

– zašto se ne primjenjuje Pravilnik o napredovanju prosvjetnih djelatnika,
– zašto nije usklađen NPP s pedagoškim standardima i Zakonom o odgoju i obrazovanju,
– zašto djelatnici nemaju liječničke preglede u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju,
– zašto ne ocjenjujete ravnatelje prema Zakonu o odgoju i obrazovanju,
– zašto se ne ocjenjuju učitelji i stručni suradnici,
– zašto nema jedinstvenog Pravilnika o zapošljavanju djelatnika,
– zašto djelatnici 10 i više godina rade na određeno,
– zašto ne možete podići stimulacije za kombinirane odjele,
– zašto se pomoćnicima u nastavi ne može podići plaća koja iznosi 600 KM,
– zašto donosite pravne akte bez mišljenja Sindikata, a bili ste obvezni…

Jasne odgovore nismo dobili!!!

Grube neistine u Vašim navodima, koje su već prošle medijima teško je ispraviti. Djela govore više od riječi, ali dobrih djela nema. Sama duljina pregovora pokazuje da nije bilo interesa da se pronađe rješenje za sve navedeno. Učitelji su postali marginalizirani dio društva i Vašom zaslugom. Plaće učitelja podižu se samo štrajkovima.

U proteklih godinu dana divljanja cijena jeste li se ikad zapitali i zatražili u Vladi mogućnost podizanja plaća. Moglo se to napraviti tijekom prošle godine jednostrano, povećanjem osnovice. Trebao se izraditi i Zakon o plaćama kako bi sustav bio uređen, kako bi se davno potpisao Kolektivni ugovor. Do svega ovoga ne bi došlo da se vodila stvarna briga o zaposlenicima u odgoju i obrazovanju.

Tko je za to odgovoran osim Vas? Ovo danas, lažno izrečeno, pokazuje još više kojoj ste “jadnoj i ogorčenoj kategoriji zaposlenika” bili na čelu ovih 8 godina.
Na prošlom ste sastanku, 19. siječnja izjavili da ćete dostaviti do kraja radnog dana dogovoreni prijedlog Kolektivnog ugovora, to niste učinili. U deset dana štrajka samo su održana dva sastanka, Vama se ne žuri.

Izdizanje ministra financija, koji pokazuje razumijevanje, iz ove kaljuže u kojoj smo godinama te izjava da se medijski ne pregovara već iza zatvorenih vrata, pokazuje odnos kojim ste trebali ići. “Dilanje” zapisnika s pregovora nije vas učinilo nevinima i otvorilo Vam novi put u dalju propast sustava.

Potreba medijskog odgovaranja na Vaše izjave očigledno postaje sastavni dio “razgovora” s Vama, kojima se nažalost naslađuje javnost.

Pregovarački tim NSUOŠŽZH