Published On: Sub, stu 22nd, 2014

Dejtonski sporazum “devastirali” visoki perdstavnici u BiH

BANJA LUKA – Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je Daytonski sporazum “devastiran postupcima visokih predstavnika u BiH” te da “živi još kao međunarodni sporazum”. Kazao je i da je BiH 19 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma “zaglibljena  u nesporazumima i da ne može postići konsenzus ni o jednom pitanju “.

-Da 2006. godine nisam zauzeo politički kurs obrane Daytonskog sporazuma i pozicije RS-a kako je napisano u “Dejtonu” i od tada zaustavio bilo kakav oblik prijenosa nadležnosti na nivo BiH, danas bi RS bio prazna ljuštura u kojoj ne bi bilo ništa – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je i da je Republika Srpska u posljednje vijeme činila sve na promociji europskih vrijednosti i pokazivala aktivan pristup rješavanju pitanja provođenja odluke u predmetu “Sejdić i Finci” i mehanizma koordinacije institucija na europskom putu, ali je na drugoj strani došlo do zastoja.

-Danas Se nalazimo u čudnoj situaciji da oni koji nisu uspjeli da naprave dogovor o pitanju “Sejdić i Finci”, odnosno Bošnjaci, koji žele majorizuju Hrvate, i Hrvati koji nisu dozvolili da budu preglasani, pričaju o krivnji za taj zastoj – naveo je Dodik.

Izrazio je nadu da će nova inicijativa Europske unije o europskom putu BiH učiniti nešto pozitivno u tom procesu.
(Vijesti.ba/Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare