Published On: Sat, Nov 22nd, 2014

Europski parlament 27. studenog glasa o priznavanju Palestine kao države

BRUXELLES  – U Europskom parlamentu će se 27. studenog glasovati o Nacrtu odluke o priznavanju Palestine kao države. Članak francuskih socijalista u Europskom parlamentu Gilles Pargneaux je uputio Nacrt odluke o kojoj će se glasovati na narednoj sjednici.

On je na društvenoj mreži napisao da priznavanje Palestine kao države od strane Europskog parlamenta može doprinijeti rješavanju izraelsko-palestinskog problema. Francuski parlamentarci su naveli da je za prevladavanje problema potrebna brza reakcija Europskog parlamenta. Parlament Španjolske prije nekoliko dana je jednoglasno prihvatio rezoluciju koja je upućena vladi o priznanju države Palestine. 

Nakon Velike Britanije, Španjolske i Irske, jučer je grupa socijalista iz Francuske uputila parlamentu Nacrt odluke o priznavanju Palestine kao države. Predviđa se da bi, ukoliko se 28. studenog održi rasprava o pomenutom nacrtu, drugog prosinca moglo biti održano i glasovanje. Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je britanski parlament 14. listopada prihvatio s 274 glasa za i 12 protiv neobvezujući prijedlog da se prizna država Palestina.

Prijedlog nema praktičnog značaja jer ne obvezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca. Do sada je Švedska jedina europska zemlja koja je priznala Palestinu tijekom članstva u EU. Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU-a, ali prije ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Južni Kipar. Inače, Palestinu kao nezavisnu državu je priznalo više od 130 zemalja svijeta.

(Vijesti.ba/AA)