Published On: Tue, Oct 28th, 2014

Davutoglu: Kada je Milošević vršio masakr nad Bošnjacima mi smo im otvorili vrata

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je za rješavanje problema u Siriji potrebno razviti sveobuhvatnu strategiju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tri grupe koje ne želimo vidjeti na našim granicama su sirijski režim, ISIS i PKK. Svi oni su neprijatelji Turske”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer je za BBC istakao da je sirijski grad Kobane vrlo značajan u pogledu rata u toj zemlji. Ipak, smatra kako se Kobane pojavio kao rezultat šire krize u Siriji.

“Bitno je fokusirati se na Kobane jer je postao simbol borbe protiv ISIS-a, ali i borbe protiv terorizma u Siriji”, rekao je Davutoglu dodajući kako se ne smije zanemariti činjenica da je problem Kobanea star svega nekoliko mjeseci dok je rat u Siriji počeo prije tri i pol godine.

Prema njegovom mišljenju, bez rješenja sirijske krize, čak i da se Kobani obrani, i dalje će postojati opasnost od napada sirijskog režima i ISIS-a.

Na pitanje da li nekoliko stotina pripadnika pešmerga može pomoći da se dobije bitka protiv ISIS-a istaknuo je da to nije dovoljno.

“To sigurno nije dovoljno, ali je to bitno zbog psihološkog efekta kako bi se pokazalo da Kobane nije prepušten sam sebi. Tijekom posljednja dva mjeseca slogan međunarodne zajednice je bio spasiti Kobane.

Ali prije svega moramo objasniti šta znači spasiti Kobane. Ako se po time misli na spašavanje civila, većina njih su već izbjegli u Tursku i nalaze se na sigurnom. Iz Kobanija u Tursku je stiglo 200 000 osoba”, rekao je Davutoglu.

Podsjetio je da je Turska ranije odobrila prelazak jedinica pešmerga i Slobodne vojske Sirije (FSA) u Kobani.

“Ako neke druge zemlje, Amerikanci i Europljani, također izraze želju da pošalju svoje vojne jedinice u Kobane tome se nećemo protiviti”, rekao je Davutoglu ističući kako ISIS ne predstavlja islam i njene vjernike.

“ISIS je za Tursku, ali i za cijeli islamski svijet ideološka prijetnja. Svaki oblik nastranog tumačenja islama je prijetnja za islam”, smatra turski premijer.

Napominje kako je Turska kroz povijest otvarala svoje granice za sve osobe koje su se našle u teškoj situaciji i koje su morale napustiti svoje domove.

“Kada je Saddam Husein vršio nasilje nad Kurdima mi smo im otvorili vrata. Kada je Slobodan Milošević vršio masakr nad Bošnjacima mi smo im otvorili vrata. Uvijek su nam vrata bila otvorena za žrtve i za ugnjetavane”, kazao je turski premijer.

bljesak.info