Published On: Uto, lis 28th, 2014

Uspostava nove vlasti u BiH ovisit će i o HNS-u

Zasjedanje Sabora HNS-a održat će se u studenom nakon objave izbornih rezultata u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i čelnik HNS-a BiH, rekao je da je za stabilnost BiH najvažnije da izborni pobjednici unutar tri naroda čine vladajuću većinu na svim razinama vlasti u toj zemlji te što se ovoga puta neće moći ignorirati izborna volja Hrvata. Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a Čović je najavio da će stranke koje su zajedno nastupile na izborima činiti okosnicu vlasti te da će prve pregovore oko novih koalicija u ovome tjednu imati s čelnicima SDA i SNSD-om koji su osvojili najveći broj glasova kod Bošnjaka i Srba.

Vlast do nove godine

– Ključni odgovor dali su hrvatski birači koji su s tri četvrtine glasova iskazali potporu projektu HNS-a, strankama koje su zajedno izašle na izbore. Veseli me što bez te snage više nitko neće moći sastaviti bilo kakvu vlast na bilo kojoj razini u BiH, rekao je Čović. Posljednje četiri godine vlasti, koju je obilježilo izbacivanje najvažnijih hrvatskih stranaka od SDP-a BiH i u kojoj se pokušala uništiti pozicija Hrvata, ocijenio je katastrofalnim. “Do kraja godine moramo imati konture vlasti na svim razinama. Želimo da legitimni predstavnici triju naroda sjednu za stol”, naveo je Čović i pojasnio kako će inzistirati u uspostavi koalicija na ostvarenju hrvatske jednakopravnosti. “Oko toga se mora postići programska suglasnost i SDA i SNSD-a, a potom trebamo procijeniti s kim ćemo proširiti te koalicije”, rekao je Čović koji je ranije nagovijestio da je uvjet donošenje novih izbornih propisa koji bi onemogućili nametanje izborne volje Hrvatima. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić rekao je kako je lista HNS-a polučila izborni rezultat koji jamči realiziranje ‘strateških interesa hrvatskog naroda u BiH’.

Novo sjedište

Najavio je da će se nakon službenog proglašenja izbornih rezultata održati Sabor HNS-a na koji će biti pozvani svi izabrani Hrvati. Ljubić je izvijestio i kako je od prošloga tjedna konačno sudski registriran HNS BiH kao institucija, a prva sjednica u ponedjeljak održana je u njihovim novim prostorijama u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. To je prva sjednica čelništva HNS-a izvan zgrade HDZ-a BiH gdje su održavane sve sjednice i zbog čega su se često čule kritike kako ta institucija u suštini iznosi stajališta i interese obve stranke. Nakon dužeg vremena sjednici čelništva HNS-a BiH nazočio je i predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž koji je pozvao na reformu i uključivanje u HNS i drugih hrvatskih institucija. Ragužev HDZ 1990. nastupio je na zadnjim izborima izvan bloka stranaka HNS-a BiH.