Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Darivanje krvi postaje sve veći problem

Must Read

SARAJEVO – Crveni križ Federacije BiH povodom 14. lipnja, Svjetskog Dana dobrovoljnih davatelja krvi, svim davateljima krvi u BiH uputio je čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju davanjem krvi i tako spašavaju bolesne i ozlijeđene osobe.

Globalna kampanja Svjetske zdravstvene organizacije u 2012. godini fokusirana je na davatelje krvi pod sloganom “Svaki davatelj krvi je heroj” s idejom da svatko od nas može postati heroj ukoliko daruje krv, priopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Ovogodišnjim motom nastoji se odati počast tihim i anonimnim herojima – davateljima krvi, ali i ohrabriti i potaknuti ljude, u cijelom svijetu, da se odvaže na čin dobrovoljnog i redovnog davanja krvi.

Obilježavanje Svjetskog dana davatelja krvi ima za cilj poticanje stanovništva da redovno daje krv, da utječe na podizanje razine svijesti o potrebi za davanjem krvi, promovira zdravi način života, unapređuje zdravstvenu kulturu i prosvjećenost i utječe na podizanje razine građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

Davanje krvi u BiH, kao i u cijelom svijetu, zbog smanjivanja broja davatelja krvi, postaje sve veći društveni problem.

Imajući to u vidu Crveni križ FBiH izradio je ove godine promotivni spot radi animiranja stanovništva da dobrovoljno da krv.

Crveni križ tradicionalno, u okviru redovnih aktivnosti davanja krvi, provodi aktivnosti motiviranja i organizacionog okupljanja davalaca krvi, populariziranja davalaštva, organiziranja akcija dobrovoljnog davanja krvi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, utvrđivanja uvjeta za dodjelu priznanja i dodjele priznanja davaocima krvi.

-Kroz strukturu, koju čini deset organizacija Crvenog križa kantona i 79 organizacija Crvenog križa općina, godišnje organizira oko 442 akcije prikupljanja krvi u kojima sudjeluje 19.069 davatelja. Tijekom godine se u akcijama prikupi 19.211 jedinica krvi, navode iz Crvenog križa FBiH.

U okviru Dana otvorenih vrata Crvenog križa i transfuzija, od 14. do 22. lipnja bit će organizirane akcije davanja krvi u velikom broju organizacija Crvenog križa.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -