Published On: Čet, sij 8th, 2015

Danski list objavio karikature iz Charlie Hebdoa

Danski list Berlingske objavio je karikature koje se bave islamom iz francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo, kao dio izvještaja o napadu na uredništvo toga časopisa u Parizu u kojemu je u srijedu ubijeno 12 ljudi.

Tiskano izdanje lista Berlingske od četvrtka, čiji je sadržaj objavljen tijekom noći na internetu, prikazuje nekoliko posljednjih naslovnica francuskog lista.

Jedna od njih prikazuje poslanika Muhameda i druge osobe povezane s islamom.

Te su karikature, objavljene u Charlie Hebdou, izazvale ljutnju mnogih muslimana, a jedan od napadača na uredništvo lista uzviknuo je nakon pokolja “osvetili smo poslanika Muhameda”.

Glavna urednica Berlingskea Lisbeth Knudsen izjavila je da objavljivanje karikatura nije znak prosvjeda.

“Tiskat ćemo ih da bismo pokazali kakva je to vrsta časopisa koja je pogođena tim strašnim događajem”, rekla je Knudsen za novinsku agenciju BNB.

Izvršni urednik vodećeg talijanskog lista Corriere della Sera u srijedu navečer je izjavio da će njegov list svakodnevno objavljivati karikature iz Charlie Hebdoa.

Danski list Jyllands-Posten objavio je 2005. godine 12 karikatura različitih autora, na većini kojih je bio prikazan poslanik Muhamed, što je izazvalo proteste diljem islamskog svijeta i smrt najmanje 50 ljudi.

Novi broj Charlie Hebdoa izaći će iduće srijede

Poznati francuski liječnik i član redakcije “Charlie Hebdoa” Patrick Pelloux najavio je da će sljedeće izdanje ovog magazina biti izdano iduće srijede.
U izjavi “France interu” on je, u suzama, priopćio da su članovi redakcije odlučili da nastave s radom.

“Nastavit ćemo. Odlučili smo da izdamo novi broj idućeg tjedna. Svi smo se složili oko toga”, kazao je Pelloux.

“Nemamo pravo da odustanemo”, naglasio je on dodajući da zbog sastanaka nije bio u redakciji u trenutku kada su teroristi ubile njegove kolege.

Pelloux je izjavio AFP da će to biti konačna potvrda da “glupost neće pobijediti” i dodao da će se ekipa “Charlie Hebdoa” uskoro sastati, prenosi Blic.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare