Danska poručila Njemačkoj: Uvodimo granične kontrole

Novi danski ministar vanjskih poslova Kristian Jensen rekao je svom njemačkom kolegi po dužnosti da Kopenhagen namjerava uvesti kontrole granica, ali unutar propisa vezanih za schengensku zonu u kojoj nisu potrebne putovnice, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova

Danska je uvela kontrole 2011. na nekoliko mjeseci između Jutlanda, jedinog dijela zemlje povezanog s kontinentalnom Europom, i Njemačke, i tada je provjeravala dio vozila, ali ne i putovnice. Europska unija nije se žalila.

Uvođenje graničnih kontrola u svrhu ograničavanja ilegalne imigracije i krijumčarenja, bio je ključni zahtjev desničarske Danske narodne stranke (DF) tijekom koalicijskih pregovora.

Liberali desnog centra sami su sastavili vladu tijekom vikenda nakon što su propali koalicijski pregovori, ali sa samo 34 od 179 mjesta u parlamentu vlada će jako ovisiti o DF-u prilikom donošenja zakona.

Drugi zahtjevi DF-a uključuju obuzdavanje imigracije i referendum o tome treba li Danska ostati u Europskoj uniji nakon što Britanija provede referendum do kraja 2017.