Published On: Sri, stu 14th, 2012

DAN EUROPSKOG GNJEVA: Masovni prosvjedi protiv strogih mjera štednje u više od 120 gradova

Masovni prosvjedi protiv strogih mjera štednje danas će se održati u nekoliko zemalja i više od 120 gradova, a opći štrajk najavljen je u Španiji i Portugalu. Prosvjedovat će se i u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Poljskoj, prenose svjetske agencije. Prosvjeda u BIH nema. Danas prosvjeduju nacije i države. Kolonije i satrapije neki će drugi dan. Ako im se dopusti…

Ipak, najveći prosvjedi očekuju se u Španjolskoj, gdje je najavljen opći  štrajk, drugi u posljednjih godinu dana. Meta prosvjednika ponovno će biti donji dom Parlamenta, ispred kojeg će provesti noć. Slično će biti i u Portugalu i u Grčkoj, gdje će prestati raditi javne i privatne tvrtke te javna uprava.

Europljanima je krize dosta. Njemački sindikati poručuju: “Zasad od krize, koju nisu sami izazvali, najviše pate ljudi na jugu Europe. No, posljedice će uskoro osjećati i ostatak Europe”. Španjolski prosvjednici poručuju “Oduzimaju nam našu budućnost” te “Postoje krivci, postoje rješenja”.

A stvari, po svemu sudeći, ne idu na bolje. Europska unija ostala je bez novca, a Europski parlament, Europska komisija i Vlade zemalja članica EU se već danima natežu oko proračuna za 2013. godinu te punjenja proračunske rupe za 2012. godinu od čak devet milijardi eura.

Proračun iz 2011. godine u ovoj je povećan za 1,9 posto i iznosio je 129,1 milijardu eura. No, ni to nije bilo dovoljno pa se sad traži dodatnih devet milijardi eura “hitnih sredstava” za 2012. godinu, a za 2013. povećanje proračuna od 6,8 posto, na 138 milijardi eura. No, većina zemalja članica EU taj rast želi ograničiti na 2,8 posto.

Sve ovo znači europsko “stezanje remena” te odgodu financiranja projekata za koje je EU obećala dati novac. Među njima su donacija 670 milijuna eura snažnim potresima pogođenoj talijanskoj regiji Emilia Romagna te financiranje infrastrukturalnih i istraživačkih projekata, kao i obrazovanja, uključujući Erasmus program razmjene studenata.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare