Bosić: RS-u mjesto šefa diplomacije ako se formira nova parlamentarna većina

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da od predstojećeg sastanka lidera najjačih stranaka očekuje da utvrdi da li će biti formirana nova skupštinska većina ili će se ići u rekonstrukciju postojeće na nivou BiH, što su, smatra on, dvije potpuno različite stvari.

Ukoliko se radi o rekonstrukciji postojeće skupštinske većine na nivou BiH i „zamjeni“ SDA sa SBB-om onda SDS prije bilo kakvih koraka očekuje da se izvrše obaveze koje su postojale u prvobitnom sporazumu o skupštinskoj većini, pa tek onda da se pristupi izboru novih ministara u Vijeću ministara. 

Ako se radi, naglasio je, o novoj skupštinskoj većini, za šta, smatra da ima osnova, u tom slučaju očekuje razgovore o novoj raspodjeli mjesta u Vijeću ministara, pri čemu Srbima treba da pripadne mjesto šefa bh.diplomatije.

Treba ispraviti ono što je, kako je naveo, učinjeno prošli put i tražiti četiri mistarstva za Srbe, među kojima i ministarstvo vanjskih poslova BiH za RS.

-U novoj skupštinskoj većini RS daje veću težinu, nego bošnjački i hrvatski poslanici imaju u vidu broj poslanika i očekujemo ono što i po toj činjenici i rotaciji treba da pripadne RS-u, naveo je.

Komentirajući sporazum SNSD-SDPBiH, kazao je da SDS podržava svaku saradnju i sporazume koji bi mogli doprinijeti boljem „funkcioniranju RS-a“, ali izražava svoju sumnju da će „svi segmenti tog sporazuma biti prihvatljivi za novu skupštinsku većinu“.

-Imamo određene rezerzve prema rješenjima koja su napisana u tom sporazumu, prije svega na način izbora tužilaca u BiH, entitetima i kantonima, kazao je lider SDS-a i podsjetio da je za njih prioritetan sporazum SDS-a sa SNSD-om sa čijim predstavnicima će „morati u narednom periodu razjasniti da li je taj sporazum prioritet ili neki novi sporazumi koji se pojavljaju svakog novog dana i da li se njima mijenja princip – jedan glas iz RS-a“.

On ipak očekuje da taj sporazum sa SNSD-om i dalje „važi“, a prvi test će biti na glasanju novog izbora člana Predsjedništva Predstavničkog doma parlamenta BiH.

-Očekujemo da SNSD ne glasuja za ponovni izbor Denisa Bećirovića, koga je većinom glasova parlament smijenio prije mjesec dana, dodao je on.

Ističući da su posljedice rezultata lokalnih izbora vidljive i na političkoj sceni u BiH, Bosić je naveo da imamo „razne zaokrete i neočekivana savezništva, a koja liče na televizijske sapunice gdje iznenada dolazi do neočekivanih ljubavi i rastava braka u suzama“.

more recommended stories