Published On: Mon, Dec 2nd, 2013

DAMJANOVIĆI: ‘Ljuti nas kada narod zovu nazadnim, brak osigurava opstanak’

OBITELJ 'ZA': 'Ljuti me kada narod zovu nazadnim, brak osigurava opstanak'

Smatram da homoseksualci nisu ugroženi u Hrvatskoj. Žene su te koje su ugrožene, kaže Vjekoslava

Bog je stvorio tako, a sad bi neki da je drukčije. A došla su valjda takva vremena, kaže Janja Damjanović (66) koja je sa sinom i snahom danas ujutro u Sesvetskom Kraljevcu na referendumu o braku zaokružila ‘za’.

Poduzetnik Ante Damjanović (53) i povjesničarka umjetnosti i etnologinja Vjekoslava (43) imaju petero djece i logično im je da je brak zajednica muškarca i žene te da osigurava nastavak života. Oboje su odrasli u obiteljema s više djece, a Vjekoslava smatra da je zdravo odrastati u obitelji s većim brojem djece.

Logična zajednica

– Inače ne izlazim na birališta, no ovaj sam put išao iz stanovitog revolta – rekao je Ante Damjanović. Želja mu je da se ovim referendumom učvrsti pozicija braka, jer je brak, kaže, sveta, logična zajednica koja osigurava nastavak života. – Ne mogu ni zamisliti, primjerice, svoju rastavu, prije svega zbog patnje kojoj bi bila izložena moja djeca – objasnio je Ante Damjanović. Zašto onda revolt, pitali smo ga. Zbog navijačkog ponašanja Vlade, uzvratio je. Po njemu, hrvatska Vlada nije imala pravo ponašati se uoči referenduma kao na stadionu i proglašavati one koji glasaju ‘za’ nazadnima.

Ante je bio branitelj, ljut je na političare i državu, nesretan zbog trivijalizacije hrvatskoga društva. Tvrdi da nema ništa protiv istospolnih veza. – Nikada ne bih dopustio da preda mnom progone nekoga zato što je homoseksualac, Grk ili Sumeranin – rekao je. Tvrdi i da njegovi stavovi nisu diskriminirajući te da, kada kaže da je ‘za’ na referendumu, to ne znači da je protiv homoseksualaca. Pitanje koje ga u cijeloj priči muči jest – zašto je meta brak? Zašto baš ta svetinja? Zašto svoju vezu, na primjer, ne bi zvali raj nebeski ili nekako drukčije? Zašto baš žele brak? To, kaže, zaista nema smisla.

Supruga Vjekoslava, zaposlena u Narodnom sveučilištu Sesvete, smatra da homoseksualci u Hrvatskoj nisu ugroženi. – Ne vidim da ostaju bez posla i voljela bih da to isto mogu reći i za žene. U Hrvatskoj su žene te koje su ugrožene i apsurdno je da društvo s tako niskim prirastom djece diskriminira žene, koje dobivaju otkaz jer odu na porodiljni – ljuti se Vjekoslava i zaključuje da je u društvu nastala klima koja potiče žene da ne rađaju.

Vjekoslavi je žao što se u kampanji podcjenjivao narod. – Proziva nas se zatucanima i primitivnima, a u svome poslu sam se uvjerila da narod nije takav. Narod je mudar, zna što je dobro za njega i trebalo bi ga osluškivati – ustvrdila je Vjekoslava. Način na koji se, kaže, tretira vjernike, kao nazadne, vraća je 35 godina unazad, kada su je prozivali zbog odlazaka na vjeronauk.

Nametanje ideologije

U obitelji su dvije srednjoškolke, Marta pohađa MIOC, a Lucija ide u Gornjogradsku gimnaziju. MlađaMarta Damjanović slušala je svoj prvi sat seksualnog odgoja, na kojem im je puštan film o pravilnoj upotrebi kondoma. Ni njoj, kao ni njenim roditeljima ideja takvog sata zdravstvenog odgoja nije se svidjela. – To je nametanje ideologije bez našeg dopuštenja. Da je ministar Željko Jovanović pitao roditelje što misle o takvom programu, sigurna sam da bi većina bila protiv – izjavila je Vjekoslava.

Bolesno društvo

Ante se na to zamislio i postavio nam svima pitanje: – Kada je časno, a kada nečasno biti manjina? Kada bi sve manjine dobile što žele, društvo bi se izgubilo, ponudio je Ante sam odgovor i nastavio: – Društvo nam je trivijalno, mediji u Hrvatskoj nameću kvazizvijezde, zdrava logika života polako ali sigurno nestaje. Zaključio je da nam je društvo dovoljno bolesno i bez referenduma i zdravstvenog odgoja.

jutarnji.hr