Published On: Sri, tra 24th, 2013

DALMATINCI SU LAŠVANSKA DIJASPORA: Postrojba "Kliški uskoci" boravila u pradjedovini

Postrojba “Kliški uskoci”, koja njeguje uspomene na srednjovjekovne uskoke iz Klisa kod Splita, za višednevna boravka u srednjoj Bosni posjetila je Kiseljak, Kreševo, Fojnicu i Kraljevu Sutjesku.
Svrha posjeta bila je uspostaviti nove veze utemeljene na povijesnim činjenicama, priopćila je danas ta postrojba.
Kako se navodi, u razgovorima članova “Kliških uskoka” sa svećenicima u srednjoj Bosni zaključeno je da treba objediniti znanstvene spoznaje te istražiti razdoblje prisilna iseljavanja stanovništva iz srednje Bosne prema srednjoj Dalmaciji u vrijeme srednjovjekovnih osmanskih osvajanja, kad je uskočki Klis (kod Splita) postao posljednjom utvrdom u obrani zapadne civilizacije.
Ističe se da o vezama srednje Bosne i Dalmacije najvjernije svjedoči originalna slika Bogorodice s Djetetom koja se i danas čuva u svetištu Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu.
Tu su sliku, objašnjava se, povlačeći se pred Turcima, izbjeglice iz Bosne najprije prenijeli u klišku župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a kad je Klis pao i stanovništvo se povlačilo prema Senju, uskoci odani vjeri 1537. pohranili su je u splitskome svetištu.