Published On: Pet, pro 1st, 2017
#3rd |

DALIPAGIĆ: Kontradiktorno obrazloženje presude je u kontradikciji s izrečenim kaznama “šestorki”

Bivša predsjednica mostarskog Županijskog suda i ugledna odvjetnica Nada Dalipagić komentirala je za Hrvatski Medijski Servis jučerašnju pravosnažnu presudu šestorici dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, te samoubojstvo generala Praljka nakon što mu je izrečena 20-godišnja zatvorska kazna.

Dalipagić podsjeća kako nije sudjelovala u obrani optuženih hrvatskih dužnosnika, ali je, kaže, velikim interesiranjem pratila suđenje putem medija.

-Jučer sam detaljno saslušala obrazloženje presude koju je dao predsjednik vijeća i bila nemalo iznenađena dijelovima obrazloženja. Naime, pri činjenici da je drugostupanjsko vijeće prihvatilo značajne navode obrane u žalbama kao istinite i utvrđene, ostaje potpuno nejasno kako je moguće da se to nije odrazilo na sankciju. Samo je obrazloženje potpuno kontradiktorno dosuđenoj sankciji i ostaje potpuno nejasno zašto sud nije prihvatio obrazloženje koje je sam dao jer se iz cijelog postupka moglo zaključiti da je drugostupanjski sud prihvatio i to u značajnim dijelovima navode obrane, a onda ih je zanemario, kaže Dalipagić za Hrvatski Medijski Servis.

Napominje kako će mnogo jasniji uvid imati nakon što pročita obrazloženje presude, ali ostaje, naglašava, velika nedoumica i kontradiktornost u obrazloženju presude.

-Osnovni postulati kaznenog sudovanja-brz pristup sudu, pravično suđenje i suđenje u razumnom roku su u konkretnom slučaju prekršeni jer su optuženi 13 godina čekali pravomoćnu presudu, kaže dalipagić.

Što se tiče tragičnog čina-samoubojstva generala Praljka, Dalipagić kaže kako osjeća duboko žaljenje ne samo kao čovjek, nego i kao profesionalac.

-To iz razloga što je to velika mrlja na samom sudu jer se to nije smjelo dogoditi niti u jednom sudu, a napose ne u takvoj vrsti suda, a sve ovo pri činjenici da je to suđenje visokog rizika, kaže.

Po njezinom mišljenju nema nikakve sumnje da sud, odnosno njegove sigurnosne službe, snosi ne samo moralnu, nego i svaku drugu odgovornost zbog ovog tragičnog čina./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x