Published On: Čet, srp 19th, 2012

Dali izjavu o “ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka” i prolongirali smjenu dužnosnika SDA

Kako se i očekivalo, najviše vremena delegati Doma naroda parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj sjednici najviše vremena “potrošili” na usuglašavanje dnevnog reda, a nakon što je delegat Mehmed Bradarić (SDP) predložio da se na sjednici Doma naroda razmatra potvrda Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane – Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića.

Uslijedilo je reagiranje delegata Halida Genjca (SDA), koji je Domu naroda predočio izjavu, koju su uz njega, potpisali delegati Sulejman Tihić (SDA) i Nermina Kapetanović (SDA), a kojom je odluka da su dnevni red uvrsti potvrđivanje odluke o spomenutim smjenama proglašena štetnom po nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Delegatima Doma naroda obratio se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, obrazloživši razloge za smjenu trojice dužnosnika, te dovodeći to u kontekst s novom političkom realnošću, odnosno postojanjem nove parlamentarne većine.

Ukazao je na hronologiju zbivanja, te na neophodnost poduzimanja koraka koji će BiH izvesti na put napretka u skladu s prioritetima, sadržanim u Mapi puta, dogovorenoj u Bruxellesu.

U tom kontekstu, pozvao je delegate Doma naroda da podrže njegovu odluku, podsjećajući da se Zastupnički dom PSBiH pozitivno izjasnio u vezi s tim na sjednici 5. srpnja.

Međutim, delegati Doma naroda danas se nisu očitovali o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, s obzirom na to da u tom domu nije postignuta suglasnost da se u slučaju pozivanja na vitalni nacionalni interes, zaista i radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Stoga je imenovana tročlana komisija u sastavu – Halid Genjac, Borjana Krišto i Staša Košarac sa zadatkom da pokuša usuglasiti stavove o spomenutom pitanju u roku od pet dana, te je zaključeno da će, ukoliko to izostane, pitanje biti proslijeđeno Ustavnom sudu BiH na riješavanje.

Naredna sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za 25. srpnja u 11 sati, a istog dana bi u poslijepodnevnim satima trebala biti održana zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj će se, prema najavama, bh. parlametarcima obratiti glavni tajnik UN-a Ban-Ki- moon.(R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare