Utorak, 28 svibnja, 2024

Dali izjavu o “ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka” i prolongirali smjenu dužnosnika SDA

Must Read

Kako se i očekivalo, najviše vremena delegati Doma naroda parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj sjednici najviše vremena “potrošili” na usuglašavanje dnevnog reda, a nakon što je delegat Mehmed Bradarić (SDP) predložio da se na sjednici Doma naroda razmatra potvrda Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane – Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića.

Uslijedilo je reagiranje delegata Halida Genjca (SDA), koji je Domu naroda predočio izjavu, koju su uz njega, potpisali delegati Sulejman Tihić (SDA) i Nermina Kapetanović (SDA), a kojom je odluka da su dnevni red uvrsti potvrđivanje odluke o spomenutim smjenama proglašena štetnom po nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Delegatima Doma naroda obratio se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, obrazloživši razloge za smjenu trojice dužnosnika, te dovodeći to u kontekst s novom političkom realnošću, odnosno postojanjem nove parlamentarne većine.

Ukazao je na hronologiju zbivanja, te na neophodnost poduzimanja koraka koji će BiH izvesti na put napretka u skladu s prioritetima, sadržanim u Mapi puta, dogovorenoj u Bruxellesu.

U tom kontekstu, pozvao je delegate Doma naroda da podrže njegovu odluku, podsjećajući da se Zastupnički dom PSBiH pozitivno izjasnio u vezi s tim na sjednici 5. srpnja.

Međutim, delegati Doma naroda danas se nisu očitovali o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, s obzirom na to da u tom domu nije postignuta suglasnost da se u slučaju pozivanja na vitalni nacionalni interes, zaista i radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Stoga je imenovana tročlana komisija u sastavu – Halid Genjac, Borjana Krišto i Staša Košarac sa zadatkom da pokuša usuglasiti stavove o spomenutom pitanju u roku od pet dana, te je zaključeno da će, ukoliko to izostane, pitanje biti proslijeđeno Ustavnom sudu BiH na riješavanje.

Naredna sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za 25. srpnja u 11 sati, a istog dana bi u poslijepodnevnim satima trebala biti održana zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj će se, prema najavama, bh. parlametarcima obratiti glavni tajnik UN-a Ban-Ki- moon.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -