Published On: Uto, lip 14th, 2016

DALEKO OD KONJEVIĆ POLJA: Od dječaka iz BiH ISIL proizvodi “vremenske bombe” …


Više od 80 djece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom “Islamske države” u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije “Atlantska inicijativa”.

U studiji, u koju je uvid imala agencija Reuters, upozorava se da su ova djeca potencijalne “vremenske bombe” koje bi mogle da predstavljaju veliki sigurnosni rizik nakon povratka u BiH.

Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima “Islamske države” čine muslimani iz BiH.

Prema podacima u istraživanju, broj boraca kojih je do kraja 2015. godine u Siriji bilo 188, sada je opao na 91 jer se 47 vratilo u BiH, a 50 je poginulo u borbama.

“Do polovice travnja nešto manje od polovice državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 djece. Pojedina djeca, koja su u regiju otišla s obiteljima, pridružila su se borbenim jedinicama ‘Islamske države'”, ističe se u istraživanju.

Prema izjavama očevidaca i podacima sa društvenih medija, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice.

“Najmanje jedan maloljetnik iz BiH poginuo je u borbenim redovima ‘Islamske države'”, napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spriječe odvođenje djece u zone sukoba.

Jedan od autora istraživanja Vlado Azinović rekao je da jedna kompletna generacija djece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi.

“Oni su za bilo koju zemlju u koju dođu potencijalne vremenske bombe”, kaže Azinović.