Published On: Sun, Jul 9th, 2017

ĐAKOVO Mladić skinuo tursku zastavu folklornoj skupini

Gosti tradicionalne folklorne manifestacije Đakovački vezovi iz Turske doživjeli su neugodnost u Đakovu. Mladić u dobi od 27 godina, navodno u alkoholiziranom stanju u jednom je trenutku izmakao pažnji osiguranja i gol do pojasa prišao barjaktaru Yedipepe folklora iz Istanbula koji je u svečanoj povorci Vezova nosio tursku zastavu.

Prvo je nešto govorio mašući rukama, a onda je u jednom trenutku strgnuo zastavu s koplja, na što je barjaktar odmah regirao i krenuo mu je oteti u čemu su mu se pridružili i ostali muškarci iz skupine, a vrlo brzo stigla je i policija.

Napadač se praktički u sekundi našao u klinču iz kojeg je ipak izašao neozlijeđen, kao i ostali sudionici ovog događaja, a turska zastava je vraćena na koplje gdje joj je bilo i mjesto. Ogorčeni su bili nazočni koji su gledali svečanu povorku na kojoj se mogu vidjeti tradicionalne, iznimno vrijedne narodne nošnje iz svih krajeva svijeta.

– Šta ovaj pravi? Srami se! Budale – samo su neki od komentara nazočnih građana ogorčenih činjenicom da se netko odlučio na ovakav način izazvati međunarodni incident te oskvrnuti i manifestaciju i zastavu zemlje gosta, pogotovo stoga što se tako nešto u 51-godišnjoj povijesti Đakovačkih vezova nikada nije dogodilo.

Čim su vidjeli što se događa s pozornice su skočili i novi gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i šef tamošnje policije Rudolf Kolarić. Goste iz Turske jako je uznemirio ovaj incident, jer se tako nečemu ni u snu nisu nadali, pa su i odustali od daljnje hodnje u povorci, ali su, nakon što im se gradonačelnik ispričao, ipak pristali nastupiti na pozornici.

Djakovo, 090717. 51. Djakovacki vezovi, medjunarodna manifestacija izvornog narodnog folklora. Na fotografiji: folklorna skupina iz Turske odustala je od mimohoda jer ih je napao jedan od gledatelja i pokusao im oduzeti zastavu. Foto: Vlado Kos / CROPIX

 

– Iskreno mi je žao što se to dogodilo, a tako sam rekao i našim gostima iz Istanbula ispričavši im se zbog ovog incidenta, koji je djelo jednog neodgovornog pojedinca i nikako nije slika grada Đakovo. Nakon što su se malo smirili, gosti iz Turske prihvatili su ispriku, a onda su i nastupili na pozornici, da bi na kraju nastupa doživjeli ovacije – rekao nam je gradonačelnik Mandarić.

Gosti iz Turske nastupili su i u subotu navečer kada su, također, svojim nastupom oduševili nazočnu publiku koja im je dugo pljeskala. Iz policije su priopćili da je 27-godišnjak priveden u policijsku postaju gdje će biti zadržan dok se ne rasvijetle sve okolnosti ovog nemilog događaja.