Published On: Čet, srp 14th, 2016

DAČIĆ RAZMIŠLJAO O LICEMJERNOSTI “I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Armencima i nazovu ga genocidom kao što su to učinile mnoge zemlje u svijetu? I zašto Boris Tadić…”

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je krajnje licemjernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici vezano za Srbiju, te poručio da je zaista krajnje vrijeme da svi shvate da je službeni Beograd spreman za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada nikome neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je naveo da umjesto što napadaju Srbiju, trebali bi se sjetiti da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, prenosi Tanjug.

Podsjetio je i da je idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić tada informirao zastupnike da je tekst usuglasio s tadašnjim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Sramotno je, kaže Dačić, da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donijela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda.

“Nitko nikada nije donio nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba”, naveo je ministar.

Poručio je da bi turskog kolegu Mevluta Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno spavati, podsjetio na turske zulume za pet stoljeća okupacije.

“Cavusoglu bi morao rasplakati se i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lubanja ubijenih Srba na Čegru 1809. Valjda su i srpski majke doživjele bol kada su im odvodili djecu kroz tzv. Danak u krvi, praveći od njih janjičare”, naveo je ministar Dačić i poručio da bi neki turski dužnosnik mogao klekne i pred Ćele kulom i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet stoljeća.

Dačić je zapitao kako bi Turska reagirala kada bi Srbija osudila ubojstvo milijun Armenaca i nazvala ga genocidom.

“I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Armencima i nazovu ga genocidom kao što su to učinile mnoge zemlje u svijetu? I zašto Boris Tadić javno ne priopći s kim je dogovorio tekst Deklaracije koji smo usvojili u Skupštini. Sigurno ga nismo donijeli bez konzultacija”, zaključio je ministar Dačić.