Published On: Ned, ožu 10th, 2013

DAČIĆ: "Odbio sam plan EU za sjever Kosova"

Premijer Ivica Dačić kaže da do nove runda dijaloga u Bruxellesu neće biti novih pritisaka, već će biti jasnije je li moguće pronaći rješenje za sjever Kosova.
“Na pretprošlom sastanku postojao je prijedlog da se dogovore neki opći principi i da to parafiramo. Oni nisu predviđali izvršnu vlast za Srbe na sjeveru. Nisam htio da potpišem. Može mi nudi bilo tko bilo što, ali nikada neću potpisati ništa što nije dobro za Srbiju i što ne osigurava funkcioniranje i opstanak srpske zajednice na KiM “, kaže on za” Blic “.
Dačić je rekao da Srbija neće prihvatiti ništa manje od toga da se na Kosovu formira zajednica srpska općina koja će imati izvršnu vlast.
“Ako neće prihvatiti taj prijedlog, ni mi ne možemo prihvatiti ništa ispod toga. U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati 10 zahtjeva EU iz prosinca. U njima zajednica nije ni spomenuta. Naš prijedlog zajednice srpska općina je model kojim bi se riješila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uvjeta, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU inzistira “, ističe on.
Dačić je ocijenio da dijalog ne znači da se od Srbije traži da prihvati kosovski Ustav i da je to nešto na što on ne može pristati, jer u tom slučaju srpski zajednici ne ostaju nikakve ingerencije.
“Došli smo do situacije kada s europskim partnerima moramo otvoreno razgovarati o pitanjima naših daljnjih europskih integracija, pitanjima iz dijaloga. Srbija neće promijeniti stavove kako bi na ljeto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU, ali to isto tako ne znači da odustajemo od europskog puta Srbije “, rekao je premijer.
Govoreći o potpori koju SAD pružaju Prištini da sve što ponudi u razgovorima bude utemeljeno na zakonima Kosova, zapitao je zbog čega se onda, uopće, i vode pregovori i zbog čega Srbija mora sudjelovati u tome.
“Onda neka sjednu sa Srbima sa KiM i rješavaju pitanje zakona. Ali ako hoće sa nama, onda je to poseban politički dogovor, a ne da se pregovori vode u pravcu da mi natjeramo Srbe sa KiM prihvatiti ono što piše u tamošnjim zakonima. To nije konstruktivan pristup pregovorima i ne vodi nigdje “, zaključio je Dačić.