Dačić objasnio zašto je Srbija šutjela o pregovorima talibana u Beogradu

Ivica Dačić izjavio da su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) prije nekoliko godina direktno sa fronta dolazili u Beograd na pregovore s tadašnjim vlastima Afganistana.
Prema riječima predsednika Skupštine Srbije, koji je u tom periodu bio ministar vanjskih poslova, ti pregovori bili tajni za javnost u Srbiji, ali ne i za međunarodnu zajednicu.
Dačić je objasnio kako je zatraženo od Beograda da bude domaćin pregovorima talibana i afganistanskih vlasti i da je nakon konzultacija državnog vrha to odobreno.
Uvjet je bio, kako kaže, da to ne dopre do javnosti, odnosno medija i Beograd je taj uslov ispoštovao.
Talibani su, kako je dalje kazao, na te pregovore dolazili direktno s fronta a to se otkrilo kada je u posjeti Beogradu bio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, i da su tada na mjestu gde je sjedeo jedan od predstavnika talibana pronađene čestice eksploziva, prenosi Blic.

On je rekao da se prilikom posjeta stranih šefova diplomacije uvijek radi kontradiverzantski pregled, i da je policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio nešto oko jedne fotelje, koja je nošena na forenzički pregled.

„Otkrili su da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva. A baš na tom mjestu sjedio je jedan od pregovarača, od pobunjenika, talibana. To znači da su oni direktno s fronta dolazili na pregovore“, dodao je on.

Dačić koji je bio ministar vanjskih poslova Srbije, naveo je da su predstavnici Afganistanskog Vijeća za mir predložili da se pregovori tadašnje vlasti Afganistana i talibana održe u Beogradu.

Kako je objasnio, Afganistanski savet za mir se obratio Ist-Vest Bridžu koji vodi Jovan Kovačić, a hteli su da pregovaraju baš u Srbiji, jer Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu.

„Jedino što su tražili bilo je da se garantira diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje i da informacije ne cure u medije. Mi smo to poštovali. Tri puta su dolazili, tri puta su ovde organizovani pregovori talibana i vodstva u Kabulu i ništa nigde nije procurelo“, kazao je Dačić.

Pripadnik Talibana u Avganistanu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021

Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je reč o međunarodnoj zajednici, jer su na njima sudjelovali i njihovi predstavnici, uključujući i diplomate iz zapadnih zemalja.

„Bili su tajni samo kad je reč o javnosti. Srbija se nije miješala u pregovore, mi smo bili samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama“, naveo je on.

Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija

more recommended stories