DAČIĆ: Britanska rezolucija destabilizira regiju

Srbija poziva članice SB UN-a da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizira regiju, navodi se u pismu koje je šef diplomacije Ivica Dačić uputio SB, pišu “Novosti”.

Kako se navodi u pismu koje je Dačić u ponedjeljak uputio članicama SB, a u koje je taj list imao uvid, usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo bi nepotrebno, štetno i izavalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posljedice po proces stabilizacije u BiH, ali i na prostoru čitavog zapadnog Balkana.

Dačić naglašava da se zapadni Balkan suočava sa novim sigurnosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na koje lideri naroda regije treba da pronađu nove odgovore.

“Međutim, nacrt ove rezolucije, koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanjuu regije sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces suradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza”, naveo je Dačić.

On je ukazao da o tome najbolje svjedoče strasti koje je u regije izavala sama najava “podnošenja ovakve neizbalansiranje rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konzulatcija sa svim zainteresovanim stranama”.

Dačić u poruci naglašava da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uvjerena da naša sjećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne suradnje i dobrosusjedstva.