Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

DAČIĆ: "900 džihadista sa zapadnog Balkana u Siriji i Iraku, 400 iz BiH"

BRATISLAVA – Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Bratislavi da je na sirijsko-iračkom području angažirano 900 boraca sa zapadnog Balkana, od kojih oko 400 potječe iz BiH, a sa Kosova i Metohije ih je više od 300, od kojih su se mnogi istaknuli izuzetnom brutalnošću ili sudjelovanjem u samoubilačkim napadima.
“U sukobima u Siriji i Iraku do sada je sudjelovala i 41 osoba s područja Raške, što znači da Srbija ima najmanji broj stranih boraca u regiji, u odnosu na ukupan broj stanovnika”, rekao je Dačić na skupu o terorizmu, ekstremizmu i radikalizmu – neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU i ministara država kandidata koji se održava u “gimnih” formatu.
On je naveo da su se mnogi ekstremisti, koji se i sada bore na ratištima na Bliskom istoku priključivali takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova tijekom sukoba na Kosovu i Metohiji, ai ranije su bili uključeni u sukobe na području bivše Jugoslavije, u BiH.
Dačić kaže da strani teroristički borci, porijeklom sa zapadnog Balkana, odlaze na ratišta i izravno iz europskih zemalja, a sredstva se prikupljaju kako na zapadnom Balkanu, tako i zemljama EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije. “Treba imati u vidu da najveći broj stranih terorističkih boraca ima između 15 i 35 godina i da na ratišta u pojedinim slučajevima odlaze cijele obitelji, koje su prihvatile ideologiju` Islamske države`”, ukazao je Dačić. On je upozorio da se ta dodatno radikalizovana lica vraćaju i nastavljaju kontakte s terorističkim ćelijama, vrbuju nove borce i da oni, ali i njihovi simpatizeri predstavljaju stalnu opasnost za izravno izvođenje terorističkih akcija na zapadnom Balkanu, ali i diljem Europe.
Dačić je ukazao da je sa ogromnim migrantskim valom koji prijeti da poplavi EU, osim milijuna napaćenih ljudi, stigao i jedan broj terorista, ekstremista i stranih boraca, te ocijenio da se Europa suočava sa sve većom mogućnošću terorističkih napada, sličnih onima u Belgiji, Francuskoj , Njemačkoj i Turskoj i mora zajednički da ih preduprijedi i na vrijeme otkrije. On je rekao da Europa mora na vrijeme otkriti namjere pojedinaca ili organizacija, presiječe tokove financiranja terorizma i novačenja stranih terorističkih boraca, ali i pronađe najbolje metode u suzbijanju ekstremizma i radikalizacije, posebno mladih, u vlastitim sredinama.
Dačić je ukazao da je Srbija godinama upozoravala, često bezuspješno, dok se nije pojavila “Islamska država”, na porast islamskog ekstremizma i radikalizma na zapadnom Balkanu, što se manifestiralo i terorističkim napadima na policijsku postaju u Bugojnu, američku Ambasadu u Sarajevu, Policijsku stanicu u Zvorniku. Kada je riječ o europskim integracijama, Dačić je istaknuo da je Srbija posvećena cilju da postane punopravna članica i da se nada da će ove godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, a Beograd iskreno i posvećeno radi i na očuvanju regionalne stabilnosti. “Napredak svakog od nas je napredak cijele regije, a regionalna suradnja je naša zajednička obveza i preduvjet za pristupanje EU. Srbija je opredijeljena da vodi iskren dijalog o svim otvorenim pitanjima, nadilazi negativna nasljeđa iz prošlosti i potiče proces regionalnog pomirenja”, rekao je Dačić .
On je napomenuo da je Srbija, međutim, zabrinuta što se u njenom susjedstvu obnavlja stari vid ekstremizma – kroz tendenciju posrednog i neposrednog promoviranja i rehabilitovanja nacističke i fašističke ideologije iz prošlosti, koja je poražena u Drugom svjetskom ratu, i to na razne načine, afirmacijom simbola i ikonografije ovih ideologija, koja ne nailazi na osudu zvaničnih vlasti. Dačić je naglasio da Srbija vjeruje da preventivno eliminiranje uzroka nastajanja ekstremističkih i radikalnih političkih i vjerskih pokreta i ideologija predstavlja suštinu borbe za očuvanje mira i stabilnosti u budućnosti.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x