Published On: Pet, ožu 1st, 2013

ĐAA VLU: Jadranka Kosor jednoglasnom odlukom izbačena iz HDZ-a!

Visoki časni sud jednoglasno je odlučio izbaciti Jadranku Kosor iz HDZ-a nakon što je prijavljena zbog spornih istupa u javnosti! Odluka je bila očekivana, kako od strane javnosti tako i od strane same Jadranke Kosor.
 
Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba nije ovlašten pokretati postupke protiv članova središnjih tijela stranke, dio članova suda po Statutu ne smije biti u Vijeću – ustvrdila je Kosor koja smatra i da pokrenuti postupak nije u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku (ZKP).

Nakon napuštanja rasprave objasnila je da Statut stranke propisuje da stegovni postupak protiv članova središnjih tijela mogu pokrenuti samo središnja tijela, što zagrebački GO HDZ-a nije.

– Ne mogu vjerovati da u Predsjedništvu stranke nema ljudi koji znaju čitati Statut – kazala je Kosor ustvrdivši da se u tumačenju Statuta konzultirala i s njegovim tvorcem, čovjekom koji je pisao i hrvatski Ustav, Vladimirom Šeksom.

Ustvrdila je i da u Vijeću koje joj sudi ne smiju biti Davorin Mlakar i Josip Borić, jer Statut HDZ-a zabranjuje da stranačkim dužnosnicima sude dužnosnici istog ranga, a Mlakar i Borić su saborski zastupnici kao i ona.

Nezakonitom je prozvala odluku Vijeća da za javnost zatvori današnju raspravu ističući da postupak mora biti u skladu sa ZKP-om, koji isključenje javnosti dopušta samo radi zaštite nacionalnih interesa, interesa djeteta ili privatnosti, koje se Kosor u ovom postupku odrekla.

Ustvrdila je kako je suđenje pripremljeno “nevjerojatno šlampavo”, da u optužnici nema ničega, te da joj se sudi na temelju članaka u kojima je odgovarala na optužbe iz HDZ-a kako je na račun stranke kupovala broševe i tražila dnevnice za putovanje u Rim, te na temelju intervjua u “Globusu” u kojem je opet, tvrdi, samo kazala kako nije istina da je detuđmanizirala i dekroatizirala stranku te da je HDZ 18 godina bio zapušten.
 
Kosor je odbila i navode iz optužnice da je neaktivna u zagrebačkoj stranačkoj organizaciji i Klubu zastupnika, podsjetivši da je Gradski odbor konstituiran tek u prosincu, a da u ime Kluba zastupnika u Saboru do sada nije imala prilike govoriti.

– Ja bar dolazim u Sabor, radim svoj posao i branim interese stranke – poručila je Kosor.
 
Naglasila je da je do kraja ostala vjerna načelima Franje Tuđmana, te da je njezina vlada ostvarila neke od najvažnijih ciljeva Tuđmanova programa, ulazak u NATO i završetak pregovora s EU.

Na pitanje hoće li pokrenuti upravni spor protiv odluke Visokog časnog suda, rekla je da će to ovisiti o odluci.

Kosor je kazala i kako joj nije žao što je u stranku primila sadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka, a poručila je da “ne žali ni za čime što je radila kao premijerka i predsjednica, za razliku od Karamarka, koji očito žali za nekim dijelovima svoje prošlosti”.