Published On: Ned, lip 1st, 2014

Profesor Ćurić: Moguće je da će biti još ovakvih nepogoda

“Da smo poslušali UN prije 24 godine, do katastrofe ne bi došlo”, izjavio je za srpski Telegraf  Mladen Ćurić, redovni profesor Instituta za meteorologiju Fakulteta za fiziku u Beogradu.
Stručnjak, kome je uža specijalnost fizika oblaka koji dovode do formiranja padalina, znao je da je Srbiju stigla kazna zbog nemarnosti iz 1990. godine.
“Te 1990. godine Ujedinjeni narodi su svim svojim članicama priopćile rezultate 30-godišnjeg istraživanja od 1960. do 1990. godine. U izvještaju su upozorile da najveću opasnost za živote i imovinu ljudi imaju atmosferske nepogode, od kojih 90 posto otpada na snažne ciklone, tornada, uragane, snježne oluje, poplave, jake olujne vjetrove, toplotne udare, a samo deset posto na potrese i vulkane”, kazao je Ćurić.
Profesor Ćurić kazao je kako su iz UN-a savjetovali da se zemlje naprave projekte u kojima će stručnjaci proučavati elementarne nepogode koje su se događale, te bi ih zahvaljujući spoznajama do kojih dođu, mogli najaviti.
“Kod nas to tada nije nitko ozbiljno shvaćao”, kazao je Ćurić.
“Sve ovo što nam se dogodilo nije greška današnjih hidrometeorologa, jer oni ne mogu predvidjeti kako će se cikloni kretati i koliko će kiše donijeti. Ta istraživanja se rade jako dugo, minimum pet-šest godina. Sad ako bismo se odlučili ispraviti grešku iz prošlosti, taj projekt bi mogao biti gotov tek 2020. godine”, navodi Ćurić i za kraj dodaje:
– Očekuje nas sigurno još ovakvih nepogoda”, kazao je Ćurić.
Napomenuo je i da je moguće da se već ovog ljeta ponovi nepogoda slična ovoj.
 
index