Published On: Pet, lip 10th, 2016

DA KUCNEŠ OD DRVO: BHRT konačno optužio FTV da se služi lažima i pamfletima

Sukob dva BH Goebbelsa, smiješne i otužne BHTV te smiješnije i zloćudnije FTV, posljednje dvije propagandne kuće u Europi koje se uređuju po komunističkom nahođenju, još od 90-ih, suprotno zakonima u BIH i interesima njenih građana, poprima sve zanimljivije konture. Malo je medija u BIH koji su toliko radili na rastakanju BH društva, podizanju međunacionalne netrpeljivosti i političkim reketom iz mrtvih vraćale političare s isteklim rokom trajanja kao što je to FTV. Rijetke su zemlje na svijetu u kojima je javna TV omraženija građanima od većine njenih političara. BH  je jedna od takvih zemalja.

Povodom priopćenja Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH, u kojem su iznesene optužbe na račun BHRT-a, u Dnevniku 2 BHT 1, gostovali su generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i član Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša.

Priopćenje je ocijenjeno kao svojevrsni pamflet, neutemeljen na činjenicama, bez legitimiteta organa i potpisnika.

Istaknuto je kako je priopćenje Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH u cilju skretanja pažnje s onoga što je suštinski problem, a to je nepoštivanje zakonske odredbe o ubiranju prihoda javnih emitera (RTV pristojba), što RTV Federacije BiH i RTRS ne provode.

Na optužbe iznesene u priopćenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH kako BHRT, navodno, prijeti da će umanjiti produkcijske kapacitete i emitiranje programa RTV Federacije BiH, što procjenjuju kao najavu kaznenog djela, generalni direktor BHRT-a je zatražio da se ozbiljnim argumentima precizira ko, kada , gdje i kome je prijetio.

“… Kazneno djelo je neispunjavanje zakonskih obveza, a RTV Federacije BiH ne ispunjava zakonske obveze, što stoji jasno i glasno u neovisnom revizorskom izvještaju o poslovanju BHRT-a za prošlu godinu. Razlog je što prihod koji naplate od inkaso službi (RTV pristojba ) zadržavaju za sebe, isto kao i RTRS “, rekao je generalni direktor BHRT-a.

On je pozvao sve nadležne inspekcijske, revizorske, organe države Bosne i Hercegovine i dva entiteta ući u sva tri javna servisa i utvrde stvarno stanje, dugovanja i odnose između emitera.

Kako je istaknuo Karamehmedović, BHRT će na raspolaganje staviti kompletnu dokumentaciju.

Optužbe iznesene u priopćenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH o, navodno, netočnim podacima dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u, odbačene su uz konstataciju da su svi pokazatelji dugovanja zasnovani na knjigovodstvenim podacima, pruženim, a nenaplaćenim uslugama, izdanim fakturama, obračunatim na osnovu cjenovnika usluga koji je zajednički usuglašen i potpisan između BHRT-a i RTVFBiH i značajno je ispod komercijalnih cijena.

Kako se ističe u priopćenju BHRT-a, još jedna neutemeljena optužba iz priopćenja Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH jeste da je zakonom o Sustavu, BHRT bio dužan proteklih godina naručuje 25 posto programa od entitetskih emitera.

“Neka kažu iz ovog Poslovodnog odbora koji član zakona o javnom RTV sistemu BiH tretira ovu stvar. Odgovorno tvrdimo da takvo nešto ne stoji”, rekao je Karamehmedović.

Član Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša pozvao je odgovorne iz RTV Federacije BiH da dokažu kada je pristao na podjelu BHRT-a po etničkom principu, te komunicirati jezikom činjenica.

Za kraj, u ime 863 radnika BHRT-a, generalni direktor Karamehmedović je poručio da, ukoliko je namjera RTV Federacije BiH bila da priopćenjem izazove strah kod rukovodstva BHRT-a, nisu uspjeli.

“BHRT će poduzeti sve što je u našoj moći da ostane u životu, prošli smo i teža vremena i opstali, što će biti i ovaj put. BHRT više nema prostora da bude tih, da šuti radi mira u kući i zabija glavu u pijesak i , naravno, BHRT neće dozvoliti da propadne, a da to ne utječe na one koji su nas doveli u takvu situaciju “, zaključio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>