Published On: Fri, Jun 10th, 2016

Košarac: Ni Alija Izetbegović nije uspio naškoditi Republici Srpskoj, pa neće ni Bakir Izetbegović

Agresivna retorika više nije ekskluzivitet samo političara. U tome sada sudjeluju i vjerski poglavari, koji dodatno inspiriraju političke lidere u neprihvatljivom govoru. Zbog takvog rječnika zabrinutost su iskazali u Vijeću za provođenje mira.

Zbog zabrinutosti Vijeća za provođenje mira nisu se mnogo zabrinuli pojedini političari.

“Slažem se. Davutoglu, Kavazović, koji su svašta govorili. Isto tako, ja ne mrzim Hrvate i Bošnjake, ali veoma volim Srbe”, kaže Milorad Dodik.

Dodik kaže da PIK radi sve kako bi opravdao visoka primanja predstvnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanici su spočitao bh.politčarima da umjesto da rade na konretnim projektima i idejama napretka, oni šire agresivnu retoriku.

A što radi međunarodna zajednica?

Enver Kazaz smatra: “To je licemjrstvo. Međunarodna zajednica jednim okom namgijuje, a drugim tobože upozorava političare”.

Retorika koja ugrožava suživot je permanentna u Bosni i Herecgovini. Autori su najčešće naviši dužnosnici u zemlji, a ponekad i vjerski poglavari. A ponekad jedni druge podržavaju.

“Sistematski su protjerani Bošnjaci i Hrvati od strane paradržave Republike Srpske”, govorio je Bakir Izetbegović.

I onda reakcija na reakciju:

“Ni Alija Izetbegović nije uspio naškoditi Republici Srpskoj, pa neće ni Bakir Izetbegović”, kazao je Staša Košarac.

“To se neće svidjeti tvojoj televiziji, ali RS nema nikakve koristi od BiH, mi je trpimo jer moramo”, izjava je Milorada Dodika.

Nerijetko i državnici iz dalekih zemalja izazovu burne reakcije.

“Ovdje smo jer smo ovdje bili, tu smo sada, i tu ćemo ostati”, izjavio je Ahmet Davutoglu na otvaranju Ferhadije u Banjaluci.

Izjave koje izazivaju negativne emocije inače političkom ili nacionalnom taboru i dalje su najčitanije i pozicionirane u najgledaninjim televizijskim terminima.

Na njima se grade i predizborne kampanje, a za takve političare očito netko i glasa.