CVITANOVIĆ: Ukoliko se pokuša još više minimizirati položaj Hrvata, krenut ćemo svim pravnim sredstvima…

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izrazio je tugu i razočarenje zbog nepostizanja dogovara o izbornoj reformi. Problem je, kako tvrdi, bio konceptualne naravi pristupa rješenju problema.

„Najviše je izgubila BiH. Razlozi zbog kojih su propali pregovori su konceptualne prirode i viđenja BiH što bi ona trebala biti. S jedne strane imate težnju hrvatskih političkih predstavnika da to bude suština Daytona, zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Od strane bošnjačkih predstavnika, većine njih je vrlo jasna tendencija da od Federacije naprave bošnjačku Republiku Srpsku, da hrvatski narod svedu na manjinu i naravno da nemaju partnera za taj projekt i to je razlog zašto su propali pregovori“, istaknuo je, javlja N1.

I današnje poruke iz Bruxellesa kazao je, jasno pokazuju da Europa neće dići ruke od BiH usprkos svim težnjama da ovaj dio Federacije bude podrška onim retrogradnim stranama koje nikada neće reći da Rusija radi agresiju na Ukrajinu.

S obzirom na to da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nedavno uputio pismo brojnim europskim dužnosnicima i članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, u kojem ih je informirao o pregovorima o izbornoj reformi i spremnosti na teritorijalnu reorganizaciju ukoliko se situacija ne bude mijenjala, Cvitanović je kazao da bi takva odluka, odnosno drugo uređenje BiH temeljeno na federalizmu bila najbolje rješenje za BiH.

„Zaključci sa Sabora su vrlo jasni i oni su okvir oko kojeg bi se svi predstavnici hrvatskog naroda trebali kretati pa i oko Zaključka broj 7. koji po meni uopće nije nešto radikalan. On govori na način da ako netko pokuša još više minorizirati položaj hrvatskog naroda u BiH da ćemo mi svim pravnim sredstvima krenuti u jednu potpuno drugo uređenje BiH temeljeno na federalizmu i konsocijacijskoj demokraciji, mislim da je to u konačnici možda i najbolje rješenje za BiH“, izjavio je Cvitanović./HMS/