Published On: Sub, ožu 26th, 2022

ODVJETNIK RISTIĆ: Novi saziv SIP-a nije zakonito izabran, upitne su sve njihove odluke

Sutkinja Suda BiH Jadranka Brenjo spojila je tri tužbe protiv razrješenja te imenovanja novoga saziva Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine koje je provedeno u Zastupničkom domu prije gotovo dvije godine kada je zaobiđena procedura natječaja te je iskorištena pravno prijeporna odredba Izbornoga zakona o imenovanju novih članova, piše Večernji list BiH.

Uz članove iz staroga saziva Novaka Božičkovića te Branka Petrića, u jedinstven sudski slučaj uvrštena je i tužba Sanje Stanimirović – Ostojić koja se također žalila na proceduru, koja je, po navodima tužitelja, provedena nezakonito.

U odgovoru odvjetniku Branku Ristiću, koji zastupa nekadašnjeg člana SIP-a Novaka Božičkovića i koji je uputio urgenciju da se cijeli slučaj konačno ubrza i riješi, sutkinja Brenjo navela je kako su tri upravna spora pokrenuta protiv istog konačnog akta, čime su, po njoj, ispunjene osnovne procesne pretpostavke da se izvrši spajanje spisa, a što je učinjeno kako bi se donijela jedinstvena odluka.

Izvijestila je kako će ovaj predmet biti uzet u rad u skladu s pravilnikom o vremenskim okvirima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima. Odvjetnik Ristić za Večernji list pojašnjava kako smatra da je tužba kojom se osporava način razrješenja i imenovanja novih članova SIP-a apsolutno utemeljena.

Bez popisa kandidata

“Središnje izborno povjerenstvo jedno je od ključnih tijela koje ima jasno definirano djelovanje. Nije posao SIP-a osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih građana. Ovdje je ključni prijepor u tome je li SIP izabran na pravno valjan način i je li prethodnome starome sazivu prestao mandat. U oba slučaja, po mom stavu, sasvim je jasno da to nije slučaj”, rekao je odvjetnik Ristić. On smatra kako se propustilo provesti potrebne predradnje te da je u pitanju propust.

“Tvrdim to zato što je morala biti provedena odgovarajuća procedura. Morao je biti napravljen popis kandidata koji će biti vrjednovan u Zastupničkome domu i verificiran. Vi danas imate paradoksalnu situaciju da ako jedan od članova bude spriječen iz bilo kojih razloga obavljati dužnost, ne postoji popis kandidata, odnosno definiran način kako bi bio zamijenjen”, ističe odvjetnik. On zbog toga ističe kako nije na regularan i zakonit način stari saziv SIP-a razriješen, niti je novi saziv na regularan način izabran.

“Zbog svih tih proceduralnih manjkavosti smatram da tužba protiv takvog konačnog upravnog akta treba biti verificirana”, dodaje on. Pri tome je poručio kako će prihvatiti odluku Suda kakva god ona bude, ali i uložiti žalbu na eventualno rješenje koje ne bi uvažilo navode iz tužbe. Pa ipak, po njemu, nedopustivo je da ovaj slučaj bude na čekanju skoro pune dvije godine iako je Središnje izborno povjerenstvo donosilo brojne odluke u međuvremenu.

“Eksplicitno nisu propisani prekluzivni rokovi, ali Sud bi trebao u svakom konkretnom slučaju imati u vidu prirodu postupka. Ne prejudicirajući odluku Suda, postat će jako problematično ako, primjerice, Sud kaže da je to tijelo nezakonito formirano. Oni su donijeli na desetke odluka, sada se postavlja pitanje što je s tim odlukama.

Skrivan u ladici

“Takva odluka Suda može dovesti do niza dvojbi i drugih posljedica. Zato sam pokušao kod Suda BiH ishoditi hitnost da se što prije ovaj slučaj riješi. Rekao bih da su zbog hitnosti rokovi davno probijeni”, upozorio je odvjetnik Ristić.

Nekadašnji član Božičković tvrdi da je njegova tužba skrivana u ladicama Suda. SIP je izabran bez ikakve procedure u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u trenutku dok je bio raspisan natječaj za izbor novih članova. Zastupnici pričuvne većine SDA, koju su tada činile oporbene bošnjačke i srpske stranke, razriješili su stare i imenovali tri nova člana.

Predsjednik Željko Bakalar stigao je u SIP kao savjetnik Željka Komšića, a Vanja Bjelica Prutina je bila savjetnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Na razrješenju ovoga saziva SIP-a inzistiraju hrvatske stranke, ali i vladajući srpski SNSD smatrajući da su nezakonito izabrani./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Vec poodavno ste se trebali obratiti europskom Sudu i rjesavati problem.
Cemu li se samo nadate od Suda u Sarajevu?

eagle
eagle
3 mjeseci prije

željko najljepše rvacko ime

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
3 mjeseci prije

Nabije ti ga bhuleskari ebho ti mhater svo ju

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
3 mjeseci prije

Hrvati, u koje ne ubrajam Sejdu, bar imaju narodna imena koja potječu iz hrvatskog jezika, a što vi imate krmadi turska?!

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Prezvakano…nema vise kradje…to jr problem…ocistice se spiskovi a hdz i snsd ne mogu vise krast…ne moze ni sda jer kontrolise jos 4 partije…samo je kontrola u pitanju…

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Krme tursko, kako nema krađe, a na tisuće muslimana iz drugih gradova u BiH prebacilo svoje prebivalište u Mostar prije lokalnih izbora u Mostaru?

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Hoce li neko napokon nacrtati ovim uzepeovcima da BiH ima legalnu CIK,legalan izborni zakon i da ce izbori biti odrzani?!
Satrase se jadnici mastajuci kako ce izbori biti odgodjeni.

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Urušavaju se mošnjački vlažni snovi.. 😁 Na kraju balade a blizu je kraj, biće kako mi kršćani želimo..