CVITANOVIĆ: Treći entitet postaje minimum

Tri naroda u BiH trebaju u svemu biti ravnopravna pa i u svome teritorijalno-političkom oblikovanju, rekao je u Podcastu Bura Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Cvitanović je u Podcastu Bura kroz razgovor s voditeljem i urednikom podcasta Juricom Gudeljom govorio o “propasti” pregovora o reformi Izbornoga zakona BiH. Potvrdio je kako je ishod pregovora prouzročen krivo postavljenim tezama od strane bošnjačke politike. Rekao je kako nije osjetio značajan pritisak od predstavnika međunarodne zajednice.

Nažalost, veli, nitko se na kraju ni s čim nema pohvaliti. Hrvatska strana je pak sve radila sukladno presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Govorio je i tomu kako je na pregovorima bilo vrlo intenzivno, a bilo je i visokih tonova pa i ružnih riječi. Međunarodni dužnosnici, naglasio je, podlegli su pod utjecaj SDA u dijelu koji govori o Vladi FBiH i odnosima u FBiH. Nije bilo nikakve potrebe da se o tom govori.

Cvitanović je pojasnio kako se zlonamjerno pravi percepcija da je ovdje riječ o tomu da osigurava samo Čoviću i HDZ-u da budu stalno na vlasti. Govoreći o ulozi međunarodnih predstavnika na neumskim pregovorima, izjavio je kako su se Palmer i Eichhorst ponašali pilatovski – bili su svjesni da hrvatski prijedlog, iako provodi sve presude, neće dobiti podršku u parlamentu.

To, smatra, puno govori o licemjerju međunarodne zajednice u BiH. Oni su kreatori mirovnog sporazum i Ustava BiH a pojavljuju se u ulozi nekakvih medijatora. Govoreći o zasjedanju HNS-a 19. veljače, istaknuo je kako ne pamti izazovniji politički trenutak./HMS/