Cvitanović pozvao Schmidta da nametne odluku i provede presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, u programu N1 pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ako će nametnuti odluku o financiranju izbora isto uradi i za provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Također, govorio je i točki 7 zaključaka HNS-a u kojoj se spominje “preustroj” države.

-Tražio sam komentar od onih koji bi trebali glasovati za takvu odluku i oni su kazali da bi tako izašli iz zakonskih okvira. Nisam pravni ekspert, ali, evo, pozivam visokog predstavnika da nametne i proračun, i odluku o financiranju izbora i da se provede odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ne možete samo selektivno provoditi presude koje idu protiv jednog naroda. Ne znam hoće li biti nametnute odluke. Propustili smo mnogo prilika da ne moramo na silu gurati nezakonitu odluku o financiranju izbora. Sramota je za one koji pozivaju visokog predstavnika da radi njihov posao.Potpuno mi je neprihvatljiv pritisak prema Schmidtu da se nametnu odluke o proračunu ili financiranju izbora, kazao je Cvitanović.

Upitan hoće li biti na vrijeme novca za izbore, Cvitanović je odgovorio:

-Siguran sam da hoće, ali me mnogo više opterećuju druge odluke SIP-a. Mnogim našim građanima je praktično onemogućeno glasanje, govorim o dopisnom glasanju. To će značajno utjecati na područje Republike Srpske. Ako ostane ovakav pravilnik siguran sam da neće biti više od tri hrvatska vijećnika u RS.

Upitan zašto o tome ne govori Dragan Čović, Cvitanović je odgovorio protupitanjem:

-Zašto o tome ne govori Izetbegović, Nikšić… govorim o tome zato što me je strah da ne svjedočimo novoj izbornoj prevari. Ja sam dio HNS-a i uvijek govorim o položaju Hrvata u RS. Kao stranka prijavili smo se na sve pozicije u ovom entitetu. Što neki drugi ne govore to pitajte njih.

Upitan hoće li podržati Čovića kao kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?, Cvitanović je kazao: -Tko bude kandidat ispred HNS-a mi ga nemamo pravo ne podržati. Mislim da bi bio smrtni grijeh da se ne izađe na izbore i da nas Željko Komšić predstavlja u Predsjedništvu. Vrlo je realna opcija da Komšić pobjedi i da nas drži zarobljenima još četiri godine, kazao je lider “Devedesetke”.

Cvitanović je odgovorio i na pitanje misli li da bi moglo biti sankcija za hrvatske političare?

-Ako ministri koji dolaze iz HDZ-a rade protiv zakona – neka budu kažnjeni. Ali mislim da situacija uopće nije tako kritična nego se prave pritisci prema međunarodnoj zajednici.

Na upit ide li se u preustroj Bosne i Hercegovine i je li to protiv Daytona, predsjednik HDZ 1990. je kazao:

-Pokušat ću citirati zaključak 7 – ako se nastavi uzurpacija hrvatskih političkih pozicija, predstavnici hrvatskog naroda dužni su pokrenuti sve procedure za novi administrativno-teritorijalni ustroj BiH utemeljen na federalizmu i konsonaciacijskoj demokraciji. Što to za mene znači? Ovo je čvrst kondicional. Ako se nastavi uzurpacija hrvatskih prava naravno da se mora očekivati odgovor druge strane i da će on biti temeljen na jednom potpuno novom uređenju BiH. To bi značilo novi Ustav BiH, Bosna i Hercegovina više ne bi bila ‘sastavljena’ od dva entiteta. Ovo je potpuno legitiman stav. Ako netko svaki dan poziva na građansku državu što očekuje? Da će neko prešutjeti? Ponavljam, ovo je čvrst kondicional “ako se nastavi”. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti…/HMS/