Published On: Pet, stu 5th, 2021

CVITANOVIĆ O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA “Za SDA kontinuirano postoji jedna opcija pregovora – razvlačenje”

“Mi smo spremni za djelomičnu izmjenu Ustava, za dio diskriminacije iz Strasbourga. Ali, bojim se da sa strane SDA i stranaka sa sjedištem u Sarajevu postoji kontinuirano jedna opcija pregovora, a to je bježanje od dogovora i razvlačenje da što duže vremena prođe da se ne dođe do dogovora.”

Konstitutivnost naroda i legitimno političko predstavljanje temeljna su ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati, tako glasi naslov priopćenja HNS BiH koji je danas zasjedao. Gost Dana uživo N1 bio je Ilija Cvitanović, član Predsjedništva HNS-a i predsjednik HDZ-a 1990, gdje je ponovio da nema brisanja nacionalnih imenica iz Ustava BiH. Otkrio je i u kome vidi najvećeg krivca u kočenju izmjena Izbornog zakona: “Za SDA kontinuirano postoji jedna opcija pregovora – razvlačenje”, rekao je, te podcrtao da u njima vidi više krivice za trenutno stanje nego u Dodiku.

“Mi smo spremni za djelomičnu izmjenu Ustava, za dio diskriminacije iz Strasbourga. Ali, bojim se da sa strane SDA i stranaka sa sjedištem u Sarajevu postoji kontinuirano jedna opcija pregovora, a to je bježanje od dogovora i razvlačenje da što duže vremena prođe da se ne dođe do dogovora. No, ja sam siguran da američka administracija kada uzme jedan posao, kao što je uzela promjenu Izbornog zakona u BiH, da će to oni dovesti do kraja – nisam siguran da postoje političari u BiH koji će se smjeti suprotstaviti onomu što američka administracija bude predlagala”, odgovorio je Cvitanović na pitanje kako vidi posjetu Palmera i Einhorst.

“Po onom što smo vidjeli, oni će ponuditi neku vrstu kompromisnog rješenja, koje će biti na bazi legitimnog predstavljanja i koje će zadovoljiti i presudu Ustavnog suda BiH, a zadovoljit će i mogućnost kandidiranja onih koji su bili spriječeni kandidirati se. Oni za deset dana opet dolaze u BiH i vjerujem da će to ponavljati dok ne dođe do dogovora”, rekao je i ponovio da za HNS neće biti prihvatljiva bilo kakva vrsta parcijalnog dogovora, te da će on podržavati Čovića sve dok se drži njihovog sveobuhvatnog dogovora.

Upitan tko nosi najveću odgovornost za trenutnu situaciju, Cvitanović navodi da odgovornom smatra Stranku demokratske akcije.

“Kada govorimo o izmjenama Izbornog zakona BiH, najveća odgovornost je na SDA i njihovim partnerima, tzv. ‘ničijim legitimiranim pro-bosanskim strankama. Ogromnu odgovornost za stvari u BiH oni nose, usudio bih se reći i veću odgovornost od samog Dodika”, naveo je.

Imao je i poseban komentar o pozicioniranju različitih strana u BiH.

“Kada vidite opciju iz Banjaluke koja je donedavno govorila o odcjepljenju, drugu u Sarajevu – koja je apsolutno unitaristička, i kada uzmete treću stranu, a to je hrvatska politika, onda vidite da ona povezuje ove dvije strane i drži ovu državu još uvijek jedinstvenom i učinit će sve da tako i ostane”, stav je lidera HDZ-a 1990.

Tri različite strane spomenuo je i u odgovoru na pitanje da li Christian Schmidt objektivno informira međunarodnu zajednicu.

“Čini se kako Schmidt nije sam pisao posljednji izvještaj, nego administracija koja za Visokog predstavnika radi već godinama. Selektivno je napisan izvještaj, jer se u njemu ne spominje ‘treća strana’ “, rekao je, a to su za njega politički predstavnici Bošnjačkog naroda, za koju je izostala kritika, kazao je.

guest
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
29 dana prije

Ma nego šta nego razvlačenje i zavlačenje. Nema ljudi s njima dogovora ni su života.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Dunja
29 dana prije

Srbocetnici su stoka ,u pravu si…

Sarajka
Sarajka
Odgovori   Dunja
29 dana prije

Suzivota – pise se zajedno. Slobodno napisi zajedno. To je hrvatsko jezicno pravilo, nije pravilo iz Kur’ana.

jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
Odgovori   Dunja
29 dana prije

kad je djikan bio covjek

Primus
Primus
29 dana prije

smiješno je da vi podrazumijevate promjene izbornog zakona po čovićevom modelu kao svršenu stvar…Mi Bošnjaci itekako šelimo što prije novi izborni zakon,i to po svim civilizacijskim normama gdje svaki glas vaši isto,znači jedan čovjek jedan glas bez kvota za tkz konstitutivne narode…i vi ćete još žaliti što ste tako inzistirali na promjeni

Anonimacnogorskeb
Anonimacnogorskeb
Odgovori   Primus
29 dana prije

Da ne misliš na šerijatske zakone. Druge niti priznajete niti poštujete.

djuro
djuro
Odgovori   Primus
29 dana prije

To bi bilo prihvatljivo da je ukine republika srpska, nisam siguran kako bi izgledala građanska država u kojoj bi Hrvati i Srbi glasali na istoj strani

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Primus
29 dana prije

Što me prepade.

krst/križ
krst/križ
Odgovori   Primus
29 dana prije

mrš hlojavče

Coment
Coment
29 dana prije

Pa nisu oni k’o Hrvati u BiH. Njima se nigdje ne žuri. Oni mogu ovako još 200 godina. Sabur i vraćaju Bošnjake u RS i u Hercegovinu.

jutroklik za hasu
jutroklik za hasu
29 dana prije

Tako je cvitane, prepisati hrvatski izborni zakon

Got
Got
29 dana prije

Razvlači i Plenković, nečinjenje je zlo

sim
sim
29 dana prije

ajmo HNSovci – pokazite se u pravom svjetlu – NAJVECIH LUZERA U POVIJSTI HRVATA …

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   sim
29 dana prije

Deklarisani pssst.