Published On: Čet, srp 19th, 2018

CVITANOVIĆ: Napustit ćemo današnju sjednicu Doma naroda FBiH

Delegat HDZ-a 1990 napustit će  sjednicu Doma naroda, na čijem će se dnevnom redu danas naći Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, izjavio je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

“Time ćemo poslati jasnu poruku da to nije rješenje za BiH i da se ona ne može graditi na tim principima” – kazao je Cvitanović danas u Mostaru.

Naglasio je da cijelu stvar treba vratiti u Parlament BiH, jer je način na koji se pokušava provesti presuda Ustavnog suda BiH “silovanje demokracije”.

“Ovo nije dobro za državu i HDZ 1990 to apsolutno neće podržati” – ističe Cvitanović, prenose Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, na sutrašnjoj će sjednici “ponovo biti poslana poruka Hrvatima u BiH od strane pet najvećih stranaka s političkim sjedištem u Sarajevu, kako većina može svojim rukama pokazati nadmoć nad manjinom i još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH”.

“Nije dobro to što rade i što će na silu izglasati zakon o izbornim jedinicama. Derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i spuštaju izmjene Izbornog zakona BiH na niži nivo vlasti, na FBiH. To neće proći. Poruka svima koji žele BiH je da ona može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih njenih građana” – kategoričan je Cvitanović.

Ističe kako se tu “nitko ne boji krivične prijave”.

“Dapače, odgovornost za efekte sutrašnjeg i djelovanja na Zastupničkom domu trebaju preuzeti oni koji su inzistirali da se na ovaj način donosi Zakon o izbornim jedinicama” – zaključio je Cvitanović./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x