CVIJANOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA BiH: Na djelu otimačina teritorija Republike Srpske

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da i posljednja odluka Ustavnog suda BiH u vezi s knjiženjem vojne imovine potvrđuje da je na djelu otimačina teritorije Republike Srpske, te da je to sinkronizirana akcija, koja dolazi s razine BiH i iz kuhinje dijelova međunarodne zajednice, usmjerena na razvlašćivanje Srpske.

Cvijanović je naglasila da je Ustavni sud BiH, po tko zna koji put, pokazao da nastupa s apekta provedbe pojedinačnih političkih ciljeva, a ne sa aspekta prava.

Ona je ocijenila da uporište za ovakvu odluku ne postoji ni u Ustavu, ni u Daytonskom sporazumu.

“Tu je cijeli niz odluka koje pokazuju da je ozbiljno uzdrman kredibilitet institucije koja bi trebale biti primjer svima i uvažavana od svih. Sud se, nažalost, pretvorio u političko oruđe, a prima i instrukcije od dijelova međunarodne zajednice koja, isto tako, već godinama prekraja ustavni sustav u BiH i djeluje kao produžena ruka političkog Sarajeva usmjerena isključivo protiv Republike Srpske i njenih institucija i građana”, kazala je premijerka Srpske.

Nažalost, kaže ona, i drugi dijelovi pravosuđa su pod jakim pritiskom i pojedinih političkih stranaka i stranaca, koji “zabadaju nos u raznorazne predmete, a onda nam drže lekcije o potrebi uspostavljanja neovisnog pravosuđa”.

“Zastrašujuća je i nedavna izjava Mladena Ivanića da je stvar imovine nešto o čemu će odlučivati sudovi, umjesto da promovira princip političkog dogovora svih u BiH i donošenja stavova koji su prihvatljivi za sve, uključujući i Republiku Srpsku. Uostalom, obveza srpskog člana Predsjedništva BiH je da traži rješenja koja su u interesu Republike Srpske. Najlakše je problem gurnuti od sebe i onda reći – ‘sud je tako odlučio, nisam ja kriv’, iako znamo kakve odluke donose i Sud BiH i Ustavni sud BiH kada je riječ o Republici Srpskoj”, istakla je Cvijanović.

Što se tiče stava institucija Republike Srpske o imovini, Cvijanović je navela da je on jasan – to pitanje se rješava isključivo političkim dogovorom, a ne sudovanjem.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Pravobraniteljstvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. srpnja navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Srni je rečeno da nema uvjeta za provedbu presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku/HMS/