Crnjac: Ako za izmjene Izbornog zakona na svojoj strani imate jedan Izrael, tim gore po vaše političke suparnike

Potpora države Izrael hrvatskom pitanju u BiH jedan je od najznačajnijih uspjeha lobiranja hrvatske politike u BiH, rekao je za portal Otvoreno.hr politički komentator i novinar Ivan Crnjac.

 

“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek se trebaju implementirati”, rekli su iz Veleposlanstva Izraela.

Nedostatak implementacije, navode iz Veleposlanstva, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

“U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli”, rekli su, među ostalim.

Portal Otvoreno za komentar oko ove izraelske diplomatske akcije obratio se političkom komentatoru i novinaru Ivanu Crnjcu.

“Država Izrael je dugogodišnji saveznik Sjedinjenih Država i skupa s njima čini jedan vrlo važan blok u međunarodnoj politici. Nije pretjerano reći ni da Izrael spada među najvažnije države svijeta s obzirom na geostrateški položaj te financijske, tehnološke, sigurnosne i lobističke resurse. Njihovo otvoreno stajanje na hrvatsku stranu u BiH, na stranu prava i pravednosti, Ustava i samog Daytonskog mirovnog sporazuma definitivno spada među najveći lobistički uspjeh politike bh. Hrvata. Ostaje samo da se ispuni cilj – a to je izmjena Izbornoga zakona na način da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Ako za takav cilj na svojoj strani imate jedan Izrael, tim gore po vaše političke suparnike koji se grčevito bore u tomu da vam oduzmu politička prava”, zaključio je Crnjac.

more recommended stories