Published On: Mon, Sep 28th, 2015

CRNADAK U VIJEĆU EUROPE: Izbjeglička kriza poremetila odnose u regiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora ministara Vijeća Europe Igor Crnadak danas je u Strasbourgu sudjelovao u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Tom prilikom Crnadak je podnio izvješće Parlamentarnoj skupštini VE o aktivnostima Odbora ministara VE pod predsjedavanjem BiH. Parlamentarce Vijeća Europe je informirao da je Odbor ministara pod predsjedavanjem BiH brzo reagirao na aktualnu izbjegličku krizu, te na temelju stavova predstavnika zemalja članica VE, UNHCR-a i Razvojne banke VE, iznesenih na tematskoj debati koja je održana 15. rujna, usvojio odluku u kojoj se, između ostalog, naglašava potreba suočavanja s korijenima izbjegličke krize.
Također, u odluci se pozivaju sve zemlje članice da izbjeglice tretiraju u skladu s međunarodnim pravom, posebno Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Crnadak je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost načinom na koji je izbjeglička kriza utjecala na odnose nekih od zemalja članica VE u regiji jugoistočne Europe, te sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe uputio apel vladama svih zemalja u regiji da rade na spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja koja će biti od najboljeg interesa i za regiju i za izbjeglice.
Crnadak je delegate PSVE također informirao da je o izbjegličkoj krizi razgovarao i sa makedonskim državnim vrhom tijekom nedavne posjete Makedoniji, te o detaljima posjeta Republici Tunis, tijekom koje je u fokusu bila politika VE prema susjednim regijama, koja je i jedan od prioriteta bh. predsjedanja. Govoreći o aktivnostima Odbora ministara u području vladavine prava izrazio je posebno zadovoljstvo jer je bh. predsjedništvo Odbora ministara Vijeća Europe uspješno okončalo konzultacije sa zemljama članicama o datumu početka potpisivanja Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji terorizma, te da će događaj na visokoj razini tim povodom biti održan u Rigi 22. listopada. Pozvao je sve zemlje članice Vijeća Europe da potpišu ovaj važan dokument koji se bavi pitanjem tzv. “Stranih boraca”.
Crnadak je govorio io događajima na visokoj razini koji će biti upriličeni u predstojećem razdoblju, do kraja predsjedanja BiH Odborom ministara VE sukladno poznatim prioritetima, kao io aktivnostima zamjenika predsjedatelja Odbora ministara VE u različitim područjima, aktivnostima na usvajanju proračuna VE, kao io aktivnostima na planu suradnje VE s EU i OESS-om. S obzirom na činjenicu da posljednji put podnosi izvješće PSVE u svojstvu predsjedatelja Odbora ministara VE, ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Parlamentarnoj skupštini, Tajništvu i generalnom tajniku VE na pruženoj potpori i uspješnoj suradnji sa bh. predsjedavanjem i Odborom ministara VE, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Parlamentarne skupštine VE. Crnadak se na marginama zasjedanja PSVE sastao s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom i predsjednicom PSVE Anne Brasseur.
Razgovarano je o aktualnoj izbjegličkoj krizi, suradnji zemalja regije s naglaskom na aktualne odnose Srbije i Hrvatske, kao i aktivnostima Odbora ministara VE do kraja bh. predsjedanja. Generalni tajnik Jagland i predsjednica PSVE Brasseur su tom prilikom izrazili afirmativnu podršku bh. predsjedanju Odborom ministara VE, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.